EU jatkamassa Ukrainan viljaa koskevia tuontirajoituksia – Zelenskyi: Mahdoton hyväksyä

Ukrainan on mahdoton hyväksyä EU:n suunnitelmia jatkaa ukrainalaiselle viljalle asetettuja tuontirajoituksia, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi maanantai-illan videopuheessaan. 

Kesäkuussa EU sopi siitä, että Puola, Bulgaria, Unkari, Slovakia ja Romania voivat rajoittaa viljantuontia Ukrainasta syyskuun puoliväliin.

Viime viikolla tietyt Ukrainan naapurimaat kehottivat EU:ta jatkamaan tuontirajoituksia vuoden loppuun. Maat pelkäävät omien maanviljelijöidensä kärsivän ukrainalaisviljan toimituksista.

– Rajoitusten jatkamista ei kerta kaikkiaan voi hyväksyä ja suoraan sanoen se on antieurooppalaista. Euroopalla on institutionaalinen kyky reagoida järkevämmin kuin sulkea rajansa tietyltä tuotteelta, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi sanoi toivovansa Euroopan "täyttävän velvoitteensa" sen jälkeen, kun nykyiset Ukrainan viljaa koskevat rajoitukset lakkaavat.

Liettualaisministereiltä ehdotus EU:lle

Venäjä vetäytyi viime viikolla viljasopimuksesta, joka takasi ukrainalaisista satamista lähteneille viljakuljetuksille turvallisen matkan Mustanmeren kautta.

Liettua ehdotti maanantaina, että EU voisi käyttää Baltian satamia ukrainalaisen viljan ja muiden tuotteiden kuljetusten mahdollistamiseen. Kolme liettualaisministeriä kirjoitti asiasta EU:n komissaareille. Uutistoimisto AFP:n näkemän kirjeen mukaan Baltian satamista voisi kuljettaa 25 miljoonaa tonnia viljaa vuodessa.

YK:n ja Turkin välityksellä neuvoteltu Mustanmeren viljasopimus Ukrainan ja Venäjän välillä ehti olla voimassa noin vuoden. Sinä aikana Ukrainan satamista vietiin lähes 33 miljoonaa tonnia viljaa.

Venäjä on sanonut voivansa palata sopimukseen, mikäli sen vaateisiin suostutaan kokonaisuudessaan. Venäjä katsoo, että länsimaiden asettamat sanktiot haittasivat sen maataloustuotteiden ja lannoitteiden vientiä.

Ukrainan mukaan Venäjä on viljanvientisopimuksen raukeamisen jälkeen toistuvasti iskenyt Ukrainan satamiin, viljavarastoihin ja viljanviennille tärkeään infrastruktuuriin.

Lue myös:

    Uusimmat