Virtuaalitodellisuudesta povataan ensi vuoden suurta hittiä kodintekniikassa. Jo nyt virtuaalitodellisuudesta pääsee nauttimaan esimerkiksi peleissä, joita on tarjolla muun muassa Oculus Rift- ja Samsung Gear VR -virtuaalilaseille.
Gear VR edustaa mobiilikäyttäjän virtuaalilaseja, jotka tarjoavat hyvän kokemuksen mutta eivät yllä kuvanlaadussa aivan parhaiden lasien tasolle.
Tämän hetken parasta virtuaalitodellisuuselämystä tarjoavat Oculus Rift, HTC Vive ja Playstation VR, joista jälkimmäinen tulee markkinoille maailmanlaajuisesti tällä viikolla. Suomeen laseja odotetaan piakkoin.
Mitä eroa?
Käyttäjän kannalta on oleellista tietää, että Oculus ja HTC vaativat melko tehokkaan, vähintään 1000 euron hintaisen pöytätietokoneen. Playstation VR sen sijaan on nimensä mukaisesti suunniteltu vain Sonyn pelikonsolille, vähintään nelosversiolle.
HTC Vivea voidaan pitää tämän hetken kehittyneimpänä virtuaalilasimallina. Lasien kanssa käyttäjä voi liikkua 5x5 metrin kokoisella alueella. Muut lasit eivät mahdollista läheskään yhtä laajaa liikkumisalaa. Oculus Rift seuraa käyttäjänsä liikkeitä pöydälle asetettavalla kameralla.
Toisin sanoen Oculus Rift ja Playstation VR on tarkoitettu käytettäviksi istuen tai seisoen enintään 2x2 metrin suuruisella alueella. Jos käyttäjä istuu, tuolin on hyvä olla pyörivää mallia.
Näyttö ja ohjaimet
Näytön virkistystaajuudella on merkitystä etenkin, jos käyttäjä pitää laseja pitkään päässään. Tällöin korkeampi virkistystaajuus on eduksi, koska sen on todettu aiheuttavan vähemmän pahoinvointia. Mitä korkeampi virkistystaajuus, sitä sujuvammilta virtuaalimaailma näyttää lasien läpi katsottuna. Tällä hetkellä korkein virkistystaajuus on Sonyn laseissa.
HTC Viven kanssa toimitetaan kaksi ohjainta, jotka toimittavat käsien virkaa virtuaalitodellisuudessa. Oculuksella ei ole vielä vastaavia ohjaimia, mutta ne ovat tulossa loppuvuonna.
HTC Vive on varustettu järjestelmällä, joka varoittaa käyttäjää lähestyvästä seinästä. Tällainen ominaisuus puuttuu Oculuksesta.
Suurin osa VR-laseille saatavissa olevasta sisällöstä on vielä pelejä, mutta tilanteen arvellaan muuttuvan lähivuosina. Tarjolle tulee yhä enemmän hyötysovelluksia ja pelien suhteellinen osuus vähenee.
Playstation VR -lasipäähineessä on led-sensorit, joiden ansiosta järjestelmä tunnistaa myös käyttäjän takaraivon. Näin ollen pelaaja voi katsoa taakseen virtuaalimaailmassa. Laseissa on myös 3D-äänijärjestelmä, jonka odotetaan lisäävän tunnelmaa peleissä.
Oculus Rift
Hinta: Noin 750 euroa.
Laitteistovaatimus: Vaatii tehokkaan pöytäkoneen.
Ohjaimet: Vuoden lopulla Oculus tuo markkinoille Touch-liikeohjaimet. Tässä vaiheessa ohjaimensa käytetään Xboxin peliohjainta, joka toimitetaan Oculuksen mukana.
Liikkuminen: Liikkuminen mahdollista 1,5x1,5 metrin alueella.
Näyttö: Molemmille silmille 1080x1200 pikselin näytöt.
Kuvataajuus: 90 hertsiä.
Muuta: Lasit yhdistetään johdolla tietokoneeseen.
Pelejä: Lone Echo, Robo Recall, The Unspoken.
HTC Vive
Hinta: Noin 1000 euroa.
Laitteistovaatimus: Edellyttää tehokkaan tietokoneen.
Ohjaimet: Viven mukana toimitetaan liikeohjaimet, joilla voi käyttää käsiä luonnollisella tavalla virtuaalimaailmassa.
Liikkuminen: Viven kanssa voi liikkua 5x5 metrin alueella. Huoneeseen asennettavat sensorit aistivat käyttäjän liikkeet.
Näyttö: Molemmille silmille 1080x1200 pikselin näytöt.
Kuvataajuus: 90 hertsiä.
Muuta: Lasit liitetään tietokoneeseen johdolla.
Pelejä: Fallout 4, Doom VR (2017), Serious Sam VR: The Last Hope.
Sony Playstation VR
Hinta: Suomessa noin 450€, lasit julkaistaan maailmanlaajuisesti 13. lokakuuta eli huomenna.
Laitteistovaatimus: Tarvitsee toimiakseen PS4 konsolin, PS Move ohjaimet sekä PS-kameran.
Liikkuminen: Liikkuminen virtuaalimaailmassa noin 1,5x1,5 metrin alueella.
Näyttö: Kaksi 960x1080 pikselin näyttöä.
Kuvataajuus: 120 Hz.
Pelejä: Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration, VR Worlds, Tumble VR.