Kuluneen vuosikymmenen turvapaikanhakijatilastoissa on selvä piikki vuoden 2015 kohdalla. Miten kehitys jatkuu 2020-luvulla?
EU:n sisäministerit pohtivat turvapaikanhakijoiden jakoa lokakuussa. Katso video!
2:42
Viime vuosikymmenen aikana eli vuosina 2010-2019 Suomeen saapui yhteensä yli 69 000 turvapaikanhakijaa.
Määrä on yleensä vaihdellut 3 000 ja vajaan 6 000 välillä, mutta vuosi 2015 oli raju ja ennennäkemätön poikkeus. Vuonna 2015 Suomeen tuli lähes 32 500 turvapaikanhakijaa, joista ylivoimaisesti suurin osa eli yli 20 000 saapui Irakista.
– Irakin tilanne eli muun muassa sunni-shiia -konflikti aiheutti merkittävien ihmismassojen liikkeelle lähdön Irakista. Varmasti oli monien syiden summa, että hakijoita päätyi myös Suomeen, eritoten Suomen mittakaavassa merkittävissä määrin, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön ylitarkastaja Heli Sibelius.
Irakilaisia tulee yhä eniten
Edelleen vuosina 2016-2019 suurin turvapaikanhakijaryhmä koostuu irakilaisista, vaikka määrät ovatkin pienentyneet merkittävästi.
Sibeliuksen mukaan se, että irakilaiset näkyvät edelleen tilastoissa suurimpana hakijaryhmänä, selittyy osaltaan sillä, että vuonna 2015 Suomeen tulleet, kielteisen päätöksen hakemukseensa saaneet henkilöt ovat jättäneet uusintahakemuksia.
Viime vuonna eniten turvapaikkahakemuksia oli tullut Irakin lisäksi Somaliasta, Turkista, Afganistanista ja Venäjältä.
Piikkiä ei näkyvissä
Turvapaikanhakijaksi luokitellaan henkilö, joka hakee suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta.
Viime vuonna turvapaikanhakijoita on ollut hieman vähemmän kuin vuonna 2018, mutta onko nykyisellä vuosikymmenellä odotettavissa samanlaista piikkiä kuin vuonna 2015?
– Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, koska se riippuu hyvin pitkälti maailman kriiseistä. Tällä hetkellä Suomessa on varauduttu noin 4 000 uuteen turvapaikanhakijaan vuosittain, kommentoi sisäministeriön maahanmuutto-osaston lainsäädäntöjohtaja Riitta Koponen.
– Näkyvissä ei ole vuoden 2015 kaltaisia lukuja, jotka olivat poikkeuksellisen suuret myös muualla Euroopassa. Tilanne kuitenkin elää koko ajan, Koponen muistuttaa.
Maahanmuuttoviraston Heli Sibelius on samoilla linjoilla.
– Tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että esimerkiksi ensi vuonna Suomeen olisi tulossa enemmän turvapaikanhakijoita kuin tänä vuonna, Sibelius sanoo.
Hän kuitenkin muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden määriin vaikuttavat hyvin moninaiset seikat, kuten ympäristö ja sodat.
– Sen takia tyhjentävää ennustetta on mahdotonta antaa.