Uusivuosi voi olla stressaavaa aikaa monille lemmikeille ja luonnon eläimille. Lemmikkiperheissä turvallisuudentunteeseen voi vaikuttaa suunnittelemalla juhlinnan lemmikin ehdoilla ja jättämällä itse raketit ampumatta.
Lemmikinomistajien kannattaa valmistautua uudenvuodenaattoon ajoissa traumojen välttämiseksi, tiedottaa lemmikkieläintarvikkeiden ketju Musti ja Mirri.
– Lemmikit eivät usein pysty lepäämään rakettien paukkeessa, joten lemmikkiperheen olisi hyvä varmistaa, että eläin saa tarpeeksi lepoa ennen uudenvuodenaattoa, vinkkaa eläinten koulutukseen erikoistunut Janica Raudasoja tiedotteessa.
Lemmikkiä voi rauhoittaa monin keinoin, esimerkiksi feromonisuihkeella tai painepaidalla. Tarvittaessa on mahdollista myös hakea reseptilääkettä, joka on tarkoitettu äänipelosta kärsiville koirille.
Tärkeintä lemmikille on kuitenkin perheen läsnäolo. Huomioi kuitenkin, että rakettien paukuttelu rasittaa luontoa ja stressaa myös luonnossa eläviä eläimiä. Pauke ajaa luononeläimet yleensä liikkeelle, jolloin ne voivat aiheuttaa kolaririskin.
– Suosittelen jättämään raketit kokonaan hankkimatta, sillä se on eläimille paras palvelus, josta myös luonto kiittää, Raudasoja sanoo.
– Jos raketteja on pakko paukutella, huomioi kellonajat, joiden puitteissa raketteja saa ampua. Näin lemmikinomistajien on helpompi varautua paukkeeseen ja esimerkiksi ajoittaa ulkoilut niin, että eläin saa lenkkeillä pelästymättä, Raudasoja muistuttaa.
Lue myös: Turvallista uuttavuotta! Nappaa vinkit: Näin ammut ilotulitteet oikeaoppisesti
Koiran ulkoiluttaminen uutena vuotena
Ilotulitusta pelkäävää koiraa ei pidä viedä lainkaan ulos uudenvuodenaattona klo 18–02 välisenä aikana, jolloin rakettien jytinä on kovimmillaan.
On hyvä aikatauluttaa koiran ulkoilutus aatolle hyvissä ajoin. Juhlijoilla on klo 18 alkaen lupa ampua raketteja, mutta räjähdyksiä kuuluu todennäköisesti jo pitkin päivää. Ulkoile koiran kanssa jo aamulla ja päivällä. Liiku reippaasti ja tavallista pidempään. Ajoita yksi koiran energiaa vievä lenkki vielä iltapäivälle. Jos mahdollista, aja autolla pois taajama-alueelta välttääksesi satunnaisia raketteja ja ulkoile koiran kanssa stressivapaassa ympäristössä.
Jos koira on nuori tai sen on muuten hankala pidätellä pitkiä aikoja, vie se alkuillasta vielä pikapissalle, jotta se voi tehdä nopeasti tarpeensa. Kodin läheisyyttä pidemmälle kävelylle ei ole missään tapauksessa enää syytä lähteä. Tämä hetki on erityisen riskialtista aikaa, koska raketit räiskyvät jo ja koiran pelästymisestä johtuva irti riistäytyminen on todellinen riski. Jos koirasi on aiemmin päivällä ulkoilutettu hyvin, sitä ei ehkä ole tarpeen viedä illalla ulos ollenkaan. Harkitse, että aikaistat seuraavan aamun ulkoilutusta.
Uudenvuoden aattona koiralle kannattaa pukea päälle napakasti istuva panta ja valjaat. Koira kytketään vahvoihin taluttimiin molemmista. Tuplavarmistus voi tuntua turhalta, mutta moni karkulainen on luiskahtanut pakoon puutteellisten varusteiden vuoksi. Tarkista varusteet kahdesti, vaikka koirasi olisi rauhallinen. Tarkista erityisesti lukkojen ja kiinnitysten kunto jo hyvissä ajoin ennen uutta vuotta. Varusteet tulisi pukea koiralle ennen kuin avaat ulko-oven.
Jos lemmikki karkaa, tulee siitä tehdä katoamisilmoitus paikalliselle löytöeläintalolle, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY.
Ilotulitteet ja hevoset
Ilotulitteet stressaavat erityisen paljon hevosia, minkä vuoksi ne tulisi siirtää hyvissä ajoin ennen kello 18:aa sisätiloihin. Tallissa on suotavaa päivystystää ilotulituksen ajan, sillä peloisaan oleva hevonen voi esimerkiksi pyrkiä pakoon ja rynnätä päin seiniä.
Joskus hevoset saatavat säpsähdellä vielä vuodenvaihdetta seuraavana päivänä.
Lähde: HESY
Lue myös: Koira kuoli sydänkohtaukseen pelästyttyään ilotulituksia – “Winston oli uskollisin koira, jonka olen ikinä tuntenut”
Älä jätä lemmikkiä yksin uutena vuotena
Kodin tulisi olla aina lemmikille kuin turvan tyyssija. Valmistele se siksi hyvissä ajoin. Sulje kaikki verhot tiiviisti hyvissä ajoin, niin että lemmikki ei näe sisälle rakettien valonvälähdyksiä lainkaan. Laita koti täyteen meteliä peittäviä ”turvaääniä”, kuten televisio, radio ja pesukone. Ne saavat pauhata tavallista kovempaa.
Eläimelle on myös annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten sängyn tai hyllyn alle. Peloissaan olevan tai levottomasti käyttäytyvän lemmikin ympärillä ei kannattaa hössöttää, sillä omistajan huolestuminen lisää eläimen ahdistusta.
Älä jätä karvakaveriasi yksin. Vaikka se normaalisti nukkuisi rauhassa, muista, että tämä päivä ei ole normaali.
Uudenvuoden paukuttelusta toipuminen voi viedä hetken aikaa ja on syytä muistaa, että useiden tuntien stressistä toipuminen saattaa vaatia lepoa myös aaton jälkeen. Hajut voivat aiheuttaa useissa lemmikeissä jännitystä, mikä hidastaa palautumista.
– Eläin haistaa ruudin vielä pari päivää rakettien ampumisen jälkeen, Raudasoja muistuttaa.
Uudenvuoden jälkeen lenkillä kannattaa olla tarkkana, sillä koirat saattavat esimerkiksi pureskella ilotulitteiden hylsyjä tai vahingoittaa tassunsa sirpaleisiin.
LUE MYÖS: Koiranomistajan muistilista: Älä nuhtele tai pakota – toimi näin ilotulitteita pelkäävän koiran kanssa
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Osittainen lähde: Musti ja Mirri, HESY