Vuoden viimeisinä päivinä saadaan valtavat määrät sähköä tuulivoimasta.
Pörssisähkö onkin ollut erittäin edullista viime päivät. Perjantaina hinta on kolmen sentin tuntumassa per kilowattitunti koko päivän ajan. Illaksi hinta laskee jopa alle yhteen senttiin.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid ennustaa, että tuulivoiman tuotanto nousisi uudenvuodenaattona, lauantaina iltapäivällä 4322 megawattiin. Toistaiseksi vuoden maksimi on ollut 4238 megawattia. Kuluvan vuoden keskiarvo on 1259. Tuulivoimaennusteessa käytetty kokonaiskapasiteetti on maksimiltaan 5207.
Lue myös: Kallistunut sähkö tarkoittaa Akseli Herlevin ravintoloille yli 130 000 euron vuosilaskua: "Olen päättänyt selvitä tästä"
Tuulivoimasta saadaan vuodessa jo parin suuren ydinvoimalan tuottama sähkön määrä. Fingrid ennustaa, että Suomen tuulivoimakapasiteetti kaksinkertaistuu seuraavan kolmen vuoden aikana ja ylittää 10 000 megawatin rajan 2025 aikana.
Kohti viittä senttiä
Kerroimme MTV Uutisissa torstaina, että pörssisähkön keskihinta on tänä vuonna ollut 15,5 senttiä kilowattitunnilta, mikä on sähköpörssin historian korkein hinta ikinä. Veroineen tämä tekee 19,2 senttiä per kilowattitunti.
Kalleinta sähkö oli elokuussa ja joulukuussa. Kallein yksittäinen tunti oli elokuun 25. päivän iltana kello 19-20.
Sähkön hinnan ennakoidaan kuitenkin laskevan.
– Ensimmäinen porras on, että pääsemme kymmeneen senttiin (kilowattituntia kohden) mutta kyllä sen pitäisi vielä vähintään puolittua aikaa myöten. Jotkut ennustavat, että ensi vuosi on vielä kallis, mutta kahden tai kolmen vuoden aikana menemme kovaa vauhtia kohti viiden sentin hintoja, Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoi MTV Uutisille.
Tammi-helmikuussa sähkön hinnan ennakoidaan vielä voivan nousta paikoin hyvin korkealle. Tämä riippuu paljon siitä, kuinka kylmiä jaksoja tulee. Olkiluoto 3:sta ei tuolloin ole apua. Sen säännöllisen sähköntuotannon ennakoidaan alkavan vasta maaliskuussa. Tällä hetkellä laitos on taas koetuotannossa.
Sähkön käytön kulutushuippu tänä talvena on arviolta 14 400 megawattia. Kulutus on hyvin riippuvainen lämpötilasta ja on tyypillisesti korkeimmillaan tammi-helmikuun pakkasilla.
Jos Olkiluoto 3 on tuotannossa, Suomen kotimainen tuotantokapasiteetti on 12900 megawattia. Tuolloin tehotase on kulutushuipussa 1500 megawattia negatiivinen, joten tuontia tarvitaan joka tapauksessa.