Vuodessa noin miljoona turhaa hätäpuhelua – Sinäkin tietämättäsi?

Turhat soitot hätänumeroon viivästyttävät todellisessa hädässä olevien avunsaantia.Timo Jaakonaho/Lehtikuva
Julkaistu 06.05.2013 07:45

112:een soitetaan Suomessa vuosittain turhaan lähes miljoona kertaa. Jotkut tekevät niin tietämättään, jotkut tahallaan. Toistuvista ilkivaltaisista soitoista on tuomittu jopa ehdottomaan vankeuteen.

– Suomessa vastaanotetaan vuodessa noin kolme miljoonaa hätäpuhelua. Vuonna 2012 niistä noin 980 000 oli hätäkeskukselle kuulumattomia: 820 000 virheellisiä tai tahattomia soittoja ja 160 000 ilkivaltaisia, Hätäkeskuslaitoksen viestintäpäällikkö Marjukka Koskela kertoo.

Hätäkeskuksiin tulee runsaasti esimerkiksi niin sanottuja taskusoittoja.

– Tällöin ihminen soittaa hätäkeskukseen tietämättään, kun puhelimeen painautuu vahingossa vaikka kassin pohjalla numerot 112. Usein näissä puheluissa kuuluu vain askelia tai tavallista keskustelua. Puhelimen kuljettamiseen tulisikin kiinnittää enemmän huomiota.

"Saldoraja loppui, yhdistätkö kaverille?"

Osa hätäkeskukseen tulevista puheluista kuuluu muille viranomaisille tai tahoille.

Koska kännyköiden näppäinlukko ei estä hätäpuhelun soittamista, niin sanotut taskupuhelut kiusaavat 112:ta.

– Hätänumerosta saatetaan tiedustella esimerkiksi löytötavaroita, talvirenkaiden vaihtoaikaa tai kaveria putkasta. Jonkin verran kysellään myös havaintoja kadonneista koirista.

112:een soitetaan niin ikään alkoholin vaikutuksen alaisena.

– Viranomaisia vaaditaan paikalle vaikka kuljettamaan kotiin tai avaamaan ovea avainten hukuttua juhlinnassa. Joskus poliisia pyydetään ravintolan ovelle, kun järjestyksenvalvoja on evännyt sisäänpääsyn ravintolaan.

– Myös puhelun yhdistämistä kaverille pyydetään, jos saldoraja on loppunut, Koskela sanoo.

Ehdotonta vankeutta häirikölle

Turhat soitot ovat hätäkeskuksille ongelmallisia.

– Jotta saadaan selville, millaisesta hätätilanteesta ja kiireellisyydestä on kyse tai voidaanko hätätilanne sulkea kokonaan pois, päivystäjä selvittää jokaisessa puhelussa aina tapahtumatiedot. Se vie oman aikansa, eikä päivystäjä tällöin voi vastaanottaa muita puheluita. Oikeasti hädässä olevan henkilön avunsaanti saattaa viivästyä kohtalokkain seurauksin.

Hätäkeskuksen toimintaa määrätietoisesti ja toistuvasti häiritsevät ilkivaltasoitot ilmoitetaan poliisille, ja niistä voidaan rangaista.

– Juttuseuraa saadakseen 112:een kahden viikon aikana 52 kertaa turhaan soittanut 46-vuotias mies esimerkiksi tuomittiin törkeästä tietoliikenteen häirinnästä 20 päiväsakkoon. 44-vuotias nainen, joka soitti hätäkeskukseen turhaan 12 042 kertaa viiden kuukauden aikana, puolestaan tuomittiin törkeästä tietoliikenteen häirinnästä vuodeksi ehdottomaan vankeuteen, Koskela kertoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Joka kolmas kuolee ennen apua –Toimi näin sydänkohtauksen sattuessa

Koira teki Heimlichin otteen, possu pelasti sydänkohtaukselta – Eläimet hengenpelastajina

Voivatko taudit tarttua auttajaan ensiaputilanteessa?

Tuoreimmat aiheesta

Studio55