Ambulanssi oli lähetetty paikalle lähes 30 kertaa. Ensihoitajat yrittivät puuttua tilanteeseen tuloksetta. Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi naiselle ehdollista vankeutta.
Syytteen mukaan seitsemänkymppinen mikkeliläisnainen oli viime vuoden helmikuun ja syyskuun välisenä aikana soittanut aiheettomasti hätäkeskukseen 236 kertaa. Hätäkeskus oli 29 eri kerralla lähettänyt ensiapuyksikön naisen luokse.
Seitsemässä tapauksessa nainen oli kieltäytynyt lähtemästä sairaankuljetuksen mukaan, ja lopuissa tapauksissa sairaankuljetukselle ei nähty olevan tarvetta. Nainen jatkoi soitteluita, vaikka ensihoitajat olivat tehneet selväksi, ettei hätänumeroon tulisi soittaa kuin välittömän avuntarpeen tilanteissa.
Koska viranomaisten kiellot eivät auttaneet Kuopion hätäkeskuksen turhaan kuormittamiseen ja häirintä jatkui, käyttöön piti ottaa pakkokeinot. Nainen vangittiin viime vuoden syyskuussa yli kuukaudeksi.
Lue myös: Nainen soitti hätäkeskukseen turhaan yli 230 kertaa – syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta
Vetosi monenkirjaviin oireisiin
Nainen myönsi, että soittoja oli kertynyt yli 200 kappaletta. Hän kuitenkin kiisti syyllistyneensä törkeään tietoliikenteen häirintään tai tehneensä aiheettomia soittoja.
Nainen oli monisairas ja kärsi lukuisista erilaisista oireista. Puolustuksen mukaan hänen oli toisinaan vaikea hahmottaa, voiko hän selviytyä yksin vai tarvitseeko hän muiden apua.
Puolustuksen mukaan nainen oli myös sairaalassa koettu vaikeaksi potilaaksi, ja sen vuoksi hänen hoitoaan olisi laiminlyöty. Naisen oli pitänyt kääntyä yksityissektorin puoleen.
Syytetyn mukaan osa hätäkeskuspuheluiden suuresta määrästä selittyi sillä, että hänen oli pakko soittaa numeroon pian uudelleen, kun edellinen puhelu oli heti katkaistu tai hänelle ei ollut lähetetty apua.
Lue myös: 30-vuotias Maria odotti ambulanssia turhaan vuorokausia, lopulta vanhemmat löysivät ruumiin – pietarilaisissa sairaaloissa ei ole tilaa
Soittoja jo aiemmilta vuosilta
Kirjallisina todisteina käsiteltiin muun muassa hätäkeskuksen toimittamia selvityksiä naisen soittamista puheluista. Selvityksen mukaan myös vuoden 2018 aikana naisen soittojen perusteella oli kirjattu 39 aiheetonta tehtävävää. Vuoden 2019 ja vuoden 2020 alun välisenä aikana aiheettomia tehtäviä oli ollut 80 kappaletta.
Todistajana kuultu hätäkeskuslaitoksen turvallisuusjohtaja ei osannut sanoa, paljonko häiriösoitoista oli aiheutunut hätäkeskukselle haittaa. Hänen mukaansa turhat ambulanssikäynnit sitoivat joka tapauksessa hoitoresursseja tilanteista, joissa apua tarvittaisiin oikeasti.
Käräjäoikeus katsoi naisen syyllistyneen tietoliikenteen häirintään. Oikeuden mukaan valtaosa soitoista oli aiheettomia ja tehty ilkivaltaisessa mielessä.
Oikeus katsoi, ettei tekoa voitu pitkäkestoisuuden, vahingollisuuden ja vaarallisuuden vuoksi sovittaa pelkällä sakkorangaistuksella.
Nainen tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hän joutuu maksamaan hieman yli tuhat euroa asianajokorvauksia valtiolle.