Sähkön hinta laski ja sähkösopimus kaduttaa, onko mitään tehtävissä? – "Jälkiviisas on helppo olla"

10:34imgVideolta kuulet, mitä asioita kannattaa huomioida sähkösopimusta pohtiessa.
Julkaistu 03.02.2023 11:51
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Sähkön hinta on ollut tänä talvena kahvipöytien puhutuimpia teemoja. Fortum Suomen ja Energiaviraston edustajat tulivat Huomenta Suomeen kertomaan syitä sille, miksi sähkön hinta on nyt laskenut. Lisäksi puhutaan siitä, mitä asioita kannattaa sähkösopimusta pohtiessa ottaa huomioon.

Sähkön hinta on kääntynyt laskuun energiakriisin huippulukemista. Huomenta Suomen haastattelussa markkinoinnista vastaava johtaja Antti Paananen Energiavirastosta ja kuluttajaliiketoiminnan asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho Fortum Suomesta kertoivat, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hinnan laskuun.

– Yksi tärkeä syy on ollut tämä talvi. Se on ollut leuto niin Suomessa, Pohjoismaissa kuin Keski-Euroopassa, Paananen sanoo.

Mihin asioihin kuluttajan kannattaa sähkösopimusta pohtiessa kiinnittää huomiota? Ja mitä tavalliset kansalaiset miettivät sähkön hinnasta? Vastaukset kuulet yllä olevalta videolta.

Paanasen mukaan huolena oli kaasun hinnan nousu. Kun talvi ei ollutkaan niin kylmä kuin oli pelätty, ovat kaasuvarastot riittäneet ja sitä kautta näkymät parantuneet.

– Kansalaisten energiansäästökin on osaltaan vaikuttanut, Paananen sanoo.

Yrttiaho on samoilla linjoilla. Hän lisää yhdeksi syyksi sen, että tuulivoiman tuotanto ja käytettävyys ovat olleet hyvällä tasolla.

Edellä mainittujen tekijöiden yhteisvaikutuksesta niin pörssisähkön hinta kuin futuurihinnat eli tulevien kuukausien hinnat ovat tulleet alas.

– Tästä tämä hyvä tilanne aiheutuu, hän sanoo.

Lue myös: Kylmää kahvia ja ruokaa retkikeittimellä – Sari Simoska elää tyhjässä kerrostaloyksiössä ilman sähköjä

Määräaikainen sähkösopimus saattaa jo kaduttaa

Moni otti kenties hädissäänkin kalliin kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen. Mitä kuluttaja voi tehdä, jos hän kokee jumittavansa ikävässä sähkösopimuksessa?

Yrttiahon mukaan määräaikaisen kiinteähintaisen sopimuksen ydinajatus on, että kuluttaja haluaa sitoa sähkön hinnan ja suojautua hinnan muutoksilta. Ajatus perustuu siihen, että suojaudutaan hinnan mahdollisilta nousuilta. 

– Syksyllä näytti siltä, että talvesta tulee todella hankala. Onneksi tilanne on nyt parantunut, Yrttiaho sanoo.

– Kolikon toinen puoli on se, että jos hinnat menevät alas, sinun hintasi pysyy. Lähdetään ajatuksesta, että sinulla on ollut paras mahdollinen tieto päätöksentekohetkellä. Jälkiviisas on helppo olla.

Lue myös: Taloustilanne aiheuttaa kitkaa parisuhteissa – "Rahankäytöstä joudutaan puhumaan ihan eri tavalla kuin aikaisemmin"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö