Vuokrissa merkittävä muutos pääkaupunkiseudulla ja Tampereella – katso, missä vuokrat nousivat eniten ja missä vähiten

AOP Vuokra asunto
Pääkaupunkiseudun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet tänä vuonna muuta Suomea vähemmän. Vuokrien nousu taittui myös Tampereella. Kuvituskuva.Esko Jämsä
Julkaistu 20.04.2023 09:07(Päivitetty 20.04.2023 12:09)
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Pääkaupunkiseudun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet tänä vuonna muuta Suomea vähemmän.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla yhden prosentin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Muualla Suomessa vuokrat nousivat 2,1 prosenttia tammi–maaliskuussa.

Yksiöiden vuokrat ovat nousseet vähemmän. Niissäkin nousu on ollut maltillisempaa pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassa. Vapaarahoitteisten yksiöiden vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla Suomessa 1,8 prosenttia.

Vuokrien kehitys on siis alkuvuonna jatkunut samansuuntaisena kuin viime vuonna. Esimerkiksi Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viime vuoden aikana 0,3 prosenttia. Sen sijaan kahdessa muussa isossa kasvukeskuksessa, Turussa ja Tampereella, vuokrat nousivat 1,8 ja 1,7 prosenttia viime vuonna.

Lue myös: Analyysi: Suomen kiinteistömarkkinat välttävät romahduksen, mutta korkeat korot uhkaavat etenkin kahdenlaisia sijoittajia

Suurinta nousua Hämeenlinnan, Oulun ja Rovaniemen vuokrissa

Eniten vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Hämeenlinnassa, jossa nousua oli 3,1 prosenttia. Oulussa ja Rovaniemellä vuokrat nousivat 2,9 prosenttia.

Vähiten nousua alkuvuonna tapahtui puolestaan Raumalla ja Porissa, joissa vuokrat nousivat 0,4 prosenttia, sekä Mikkelissä, jossa nousua oli 0,5 prosenttia.

Tilastokeskuksen luvut kuvaavat vuodessa tapahtunutta muutosta, eli vuokria on verrattu viime vuoden ensimmäisen neljänneksen vuokriin.

Jos vuokria sen sijaan verrataan edelliseen vuosineljännekseen, eli viime vuoden loppupuolelle, prosentit ovat pienempiä.

Näin tarkasteltuna vuokrat nousivat eniten Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Kouvolassa ja Rovaniemellä, joissa kaikissa nousua tapahtui 0,5 prosenttia.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteiset vuokrat laskivat eniten Espoossa, jossa laskua oli 0,2 prosenttia.

4:59imgKatso myös juttu syyskuulta: Vuokra-asuntojen kysyntä ja tarjonta palasivat tasapainoon pandemian jälkeen

Tärkein selittäjä: Vuokra-asuntojen hyvä tarjontatilanne

– Vuodentakaiseen verrattuna vapaarahoitteiset vuokrat kyllä nousivat sekä pääkaupunkiseudulla että Tampereella. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Tampereen vuokramarkkinoilla tapahtui kuitenkin alkuvuonna selvä käänne, sanoo Suomen Vuokranantajien analyytikko Antti Luukkanen tiedotteessa.

– Viime vuoden lopun nopea nousu vuokrissa vaihtui alkuvuonna pieneksi vuokrien laskuksi. Tärkein selittäjä on vuokra-asuntojen hyvä tarjontatilanne näissä kaupungeissa, 

Vuokraturva: Käynnissä ovat poikkeukselliset asunnonvaihtajan markkinat

Vuokravälittäjä Vuokraturvan mukaan vuokramarkkinoilla ovat edelleen vuokralaisen markkinat ja asuntokaupassa ostajan markkinat. 

– Voi siis todeta, että edelleen käynnissä ovat historiallisesti Suomessa aivan poikkeukselliset asunnonvaihtajan markkinat. Viime kuukausina on ollut todella otollinen aika vaihtaa asuntoa ja onnistua saamaan juuri mieleisensä kohtuulliseen hintaan. Vaihtoehtoja on ollut runsaasti ja tingata on voinut niin myynti- kuin vuokrakohteistakin, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola toteaa tiedotteessa.

– Minun 25-vuotisella urallani ei ole aiemmin ollut tällaista asunnonvaihtajan markkinaksi kutsumaani tilannetta, jossa voidaan yhtä aikaa puhua sekä ostajan markkinoista että vuokralaisen markkinoista. 

Metsola muistuttaa, että aluekohtaiset erot ovat suuria, eikä mahdollinen nopeampi vuokrien nousu koske koko Suomea tai edes suurimpien kaupunkien kaikkia alueita. 

– Kiinteistösijoittamisen ikiaikainen viisaus on, että siinä kolme tärkeintä asiaa ovat sijainti, sijainti ja sijainti. Kyseinen hokema on noussut taas erittäin ajankohtaiseksi. 

OP: Vuokrien nousu ei pysy kustannusten mukana

Myös OP Ryhmän asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Joona Widgrén arvioi alueellisten erojen jatkuvan vuokrien kehityksessä suurina.

Hänen mukaansa vuokrien nousu ei ole pysynyt hoitokulujen nousun tahdissa, mikä on haastavaa etenkin asuntosijoittajien näkökulmasta. 

– Vuokrien nousua etenkin suurissa kaupungeissa hillitsee kasvanut tarjonta niin valmistuneiden uusien asuntojen kuin asuntosijoittamisen suosion nousun seurauksena. Yksiöiden vuokrakehitys oli heikompaa kuin suuremmissa asunnoissa ja etenkin Helsingissä etenkin pienten asuntojen vuokrien kehitys jatkui heikkona, Widgrén toteaa tiedotteessa.

Asumisen omistusmuotojen välinen suhde on muuttunut viime aikoina, kun kustannukset nousevat vuokria nopeammin.

– Omistusasumisen hinta suhteessa vuokralla asumiseen on noussut merkittävästi viime kuukausina nousseiden asumiskustannusten (vastikkeet ja lainojen korot) takia, mikä osaltaan tukee vuokra-asumisen kysyntää. 

Tuoreimmat aiheesta

Vuokra-asuminen