Markkinoilla täysin poikkeuksellinen tilanne: Vuokrat eivät juuri nouse, vaikka inflaatio on ennätyskorkealla – mutta miksi?

7:36imgVuokrat eivät juuri nouse, vaikka inflaatio on ennätyskorkealla – asiantuntija kertoo syyn.
Julkaistu 14.08.2022 16:44
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Tilanne vuokramarkkinoilla on yhä poikkeuksellinen, sanoo Hypon ekonomisti. Inflaation ei juuri uskota näkyvän asuntojen vuokrissa.

Koronapandemia aiheutti vuokramarkkinoille poikkeuksellisen tilanteen, kun vuokra-asuntojen kysyntä hiipui ja vuokrat jopa laskivat. Syynä olivat muun muassa etäopiskelu ja matkailun hiipuminen.

Nyt vuokramarkkinat ovat elpymässä korona-ajan jäljiltä, mutta hitaasti.

– Tilanne on yhä täysin poikkeuksellinen. Vuokrailmoituksia on pääkaupunkiseudulla tuplasti enemmän kuin ennen korona-aikaa, ja koko maassa vapaita vuokra-asuntoja on huomattavan paljon. Kyllä tässä vuokralaisten markkinat ovat edelleen, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Vaikka vuokra-asuntojen kysyntä on jälleen lisääntynyt, vuokra-asunnoista on yhä ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla.

Tilannetta selittää osittain se, että pääkaupunkiseudulle on viime vuosina valmistunut ennätysmäärä uusia asuntoja. Helsinkiin valmistui viime vuonna yli 7000 ja Espooseen lähes 5500 uutta asuntoa.

– Pieniä asuntoja on nyt tarjolla selvästi eniten. Viimeisten kahden vuoden aikana on rakennettu todella paljon kompakteja yksiöitä ja kaksioita. Isommista vuokra-asunnoista ei ylitarjontaa näyttäisi olevan, Brotherus sanoo.

Vuokrat nousevat hitaimmin pääkaupunkiseudulla

Ylitarjonnan vuoksi vuokrien nousu pääkaupunkiseudulla on hitaampaa kuin muualla Suomessa.

Yksiöiden vuokrat nousivat huhti-kesäkuussa pääkaupunkiseudulla 0,1 prosenttia ja muualla Suomessa 1,1 prosenttia vuoden takaisesta. Ennen koronaa vuokrat nousivat tasaisesti noin 1-2 prosenttia vuodessa.

– Esimerkiksi Helsingissä vuokrataso on viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna pysynyt lähes samana, mikä on aika poikkeuksellista, sanoo Suomen Vuokrantantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Myös ​​​​​​asunnon vuokralle saaminen kestää nyt pääkaupunkiseudulla keskimäärin pidempään kuin muualla Suomessa. 

Kesäkuussa keskimääräinen markkinointiaika pääkaupunkiseudulla oli 25 päivää ja muualla Suomessa 24 päivää, selviää Tilastokeskuksen tilastoista.

markkinointaika

– Jos ennen koronaa oli tilanne, että vuokranantaja pystyi kilpailuttamaan vuokralaisia, kyllä nyt alkaa olla toisin päin. Hyvät vuokralaiset voivat valita, mihin kohteeseen tarttuvat, koska valinnanvaraa on niin paljon, Brotherus sanoo.

Lue myös: Vuokrien nousu hyytyi alkuvuonna koko maassa – pääkaupunkiseudun vuokrissa historiallista laskua Tilastokeskuksen mukaan

Asunto voi löytyä nyt aiempaa helpommin

Loppukesä on tyypillisesti vuoden vilkkainta aikaa vuokra-asuntomarkkinoilla muun muassa lukuvuoden aloituksen vuoksi. 

Helsingin opiskelija-asuntosäätiöstä (HOAS) kerrotaan, että tänä vuonna hakemusmäärät ovat palautuneet koronaa edeltävälle tasolla. Heinäkuussa uusia asuntohakemuksia jätettiin HOASille noin 12 000.

Etenkin vapailta markkinoilta asunnon voi kuitenkin nyt löytää helpommin kuin ennen korona-aikaa.

– Jos asunnon etsimisen on jättänyt viime tippaan esimerkiksi tulevaa lukuvuotta ajatellen, se ei välttämättä tällä hetkellä siltä tunnu. Mutta vuokralaisen kannalta tilanne on parempi kuin ennen pandemiaa, Rokkanen sanoo.

Rokkasen mukaan vuokramarkkinoilla on nähtävissä elpymistä koronan jäljiltä.

– Näyttäisi aika vahvasti siltä. Matkailu on palautumassa, ja opiskelun lisäksi kaupunkeihin muutetaan työn perässä. Vuokrat ovat kääntyneet nousuun tai vuokrien lasku on pysähtynyt monissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla kestää muuta maata kauemmin, että tilanne tasoittuu, Rokkanen sanoo.

Inflaation vaikutus voi jäädä vähäiseksi

Ylitarjonnan vuoksi inflaatio eli kuluttajahintojen nousu ei ole juuri näkynyt vuokrissa.

– Toistaiseksi vuokrankorotukset ovat olleet maltillisia, mikä johtunee markkinatilanteesta. Vuokra-asuntotarjontaa on paljon, ja vuokranantaja joutuu punnitsemaan, kuinka paljon vuokraa voi tässä tilanteessa korottaa, Rokkanen sanoo.

Joissakin vuokrasopimuksissa vuokrankorotukset on sidottu elinkustannusindeksiin, joka sallii inflaation myötä korkeat vuokrankorotukset.

Brotheruksen vinkki on, että vuokralaisen ei kannata suostua kovin suuriin vuokrankorotuksiin, vaikka inflaatio on nyt korkealla.

– Jos oma vuokrasopimus on sidottu inflaatioon, ja sieltä on tulossa esimerkiksi kahdeksan prosentin vuokrankorotus, niin oma vinkkini vuokralaiselle on, että ihan kaikkea postiluukusta tipahtavaa ei kannata hyväksyä. Vaihtamalla voi voittaa, sillä tarjontaa on sekä vuokra- että ostopuolella.

Rokkanen ja Brotherus uskovat, että inflaation vaikutus vuokriin tulee jäämään vähäiseksi.

– Jonkin verran varmasti korotuspaineita on, kun kustannukset nousevat. Näyttää kuitenkin siltä, että vuokrien nousu lähivuosina on selvästi maltillisempaa kuin monen muun asian kallistuminen, Rokkanen ennakoi.

– En usko, että inflaatio juurikaan näkyy vuokrissa. Se näkyy ehkä ennemminkin pienten asuntojen hinnoissa, Brotherus sanoo.

Kun vastikkeet nousevat muun muassa energian kallistumisen vuoksi, vuokranantajien vuokratuotot laskevat.

– Sijoittajat eivät ole enää yhtä aktiivisesti yksiöitä ostamassa, jolloin niiden hinnoissa voidaan nähdä pientä laskupainetta, Brotherus sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Vuokraus