MTV Uutiset oli Muhoksella seuraamassa asukkaille eilen pidettyä infoa, jossa esiteltiin hyvin nopeasti perustettua pakolaisten hätämajoitusyksikköä ja sen toimintaa.
Päivärinteelle eilen avattu hätämajoitusyksikkö tuli täytenä yllätyksenä kuntalaisille: maanantaina asiasta tehtiin päätös ja tiistaina saapuivat jo ensimmäiset asukkaat.
Kello 17.50 Päivärinteen kyläläisistä on muodostunut sankka joukko paikallisen koulun eteen.
Ovien avauduttua ihmismassa lipuu sisään ja sali täyttyy välittömästi, osa joutuu seisomaan. Asukkaiden hämmennys on käsin kosketeltavaa.
– Olemme saaneet 150 kutsumatonta vierasta, toteaa yleisössä oleva mies heti yleisökysymysten alkuun, viitaten uuteen hätämajoitusyksikköön.
– Kulkeeko työntekijöitä asukkaiden kanssa kylällä mukana? tiedustellaan kyläyhdistyksen puolelta.
– Mihin nämä ihmiset menevät tammikuussa? huudahdetaan yleisöstä.
Oulun vastaanottokeskuksen johtajan mukaan tilanne on kestämätön, hätämajoitusyksiköitä on etsittävä ja avattava jatkuvasti lisää.
– Ellei hätämajoitusta löydy, joutuvat he (turvapaikanhakijat) kadulle.
Vuokrasopimus päättyy vasta avatussa hätämajoitusyksikössä tammikuussa. SPR:n mukaan vastausta siihen miten tammikuun jälkeen toimitaan ei vielä tiedetä. Työntekijät eivät tule kulkemaan asukkaiden kanssa kylän raitilla, mutta toki saattavat aluksi neuvoa asukkaille esimerkiksi missä kauppa on.
"Säästetäänkö turvallisuudella?”
Huolestunut asukas tiedusteli katuvalojen sammuttamista tulevaisuudessa: -Tullaanko katuvalot sammuttamaan kello 24 vai säästetäänkö asukkaiden turvallisuudella?
Muhoksen kunnanjohtaja Jukka Syvävirran mukaan päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta tarvittaessa tilannetta voidaan arvioida uudelleen.
– Voisiko heille opettaa ettei koira ole saasta eläin?
Useissa kysymyksissä kuntalaiset olivat huolissaan miten turvapaikanhakijoille kerrotaan Suomen tavoista ja normeista, tullaanko heille esimerkiksi opettamaan Suomen kieltä ja lakeja.
Koulutus ja opetus tapahtuu hätämajoitusyksiköissä ohjaajien toimesta, ja myöhemmin kotoutuksessa, valaisee Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho. Kaikille on myös jaettu Suomi-esitteitä, suomalaisesta kulttuurista ja tavoista. Poliisin puolelta tullaan myös pitämään rikoslaki-infoja.
Eräs kuntalainen on huolissaan, miten turvapaikanhakijat suhtautuvat lemmikkikoiriin. Hän oli kohdannut aiemmin maahanmuuttajien yrityksen potkia koiria. Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin toiminnanjohtaja Pertti Saarelan mukaan tällaisiin tilanteisiin tultaisiin toki puuttumaan.
Keskustelussa ja kysymyksissä käy ilmi, että kyläläisillä on myös aitoa halua osallistua turvapaikanhakijoiden arkeen ja vapaa-aikaan. Sirpa Kansanahon mukaan yhteinen vapaaehtoistyö on tervetullutta.
– Risusavotta on oikein hyvä, en tiiä onko potunnostosta ollut kokemusta, mutta kokkeilkaa!