Wagner-joukkojen harjoitukset Valko-Venäjän kanssa huolestuttavat Puolan itärajalla – "Kaikki sanovat, että jotain varmasti tapahtuu"

Kuluneen viikon aikana Wagner-joukot ovat harjoitelleet Valko-Venäjän erikoisjoukkojen kanssa Brestissä, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Puolan rajasta.

Keskiviikkona maailmalle levisi ensimmäinen video Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinista juhannuksen kapinayrityksen jälkeen.

Videolla Prigozhin toivottaa Wagner-sotilaat tervetulleeksi Valko-Venäjälle. 

Puola siirtänyt joukkoja itärajalle

Puolan ja Valko-Venäjän rajan tuntumassa asuvat ihmiset ovat kuulleet laukauksia ja nähneet helikoptereita taivaalla. Yksi heistä on Agata Moroz, joka asuu Kolpin-Ogrodnikin kaupungissa.

– Kaikki sanovat, että jotain tapahtuu, että jotain tapahtuu varmasti. Minä pelkään. Jokainen pelkää, omalla tavallaan. Kukaan ei uskalla puhua, mutta kaikki kuitenkin sanovat, että jotain varmasti tapahtuu, Moroz kertoo.

Reaktiona yhteisharjoituksiin Puola on siirtänyt asevoimiensa joukkoja maan itärajalle. Puola pitää harjoituksia Valko-Venäjän provokaationa. Maa on julistanut hätätilan osalle raja-alueesta. 

– Minulla on poika armeijassa, hän on sotilas. Olen huolissani hänestä ja lisäksi minulla on lapsenlapsia. Minulla on vammainen aviomies. Pelkään eniten heidän puolestaan, koska pärjään kyllä itsekin, Moroz kertoo itkien videolla.

Putin ärähti 

Putin kommentoi Puolan joukkojen siirtoa värikkäällä historiantulkinnalla, jonka mukaan länsi-Puolan alueet olivat Josif Stalinin lahja Puolalle.

– Unohtivatko ystävämme Varsovassa sen? Me muistutamme heitä siitä, Putin toteaa.

Lisäksi Putin kertoo Venäjän puolustavansa Valko-Venäjää.

– Hyökkäys Valko-Venäjää vastaan merkitsee hyökkäystä Venäjää vastaan. Me vastaamme siihen kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Puola yksi Ukrainan suurimpia tukijoita Natossa

Puola on yksi Ukrainan suurimpia tukijoita sotilasliitto Natossa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sai maan myös avaamaan rajansa miljoonille ukrainalaisille pakolaisille, vaikka maa on muuten tunnettu nihkeästä pakolaispolitiikastaan.

Vuonna 2021 tilanne Puolan rajalla oli hyvin levoton.

Lähi-Idästä saapui tuhansia siirtolaisia Valko-Venäjälle, josta he pyrkivät rajan yli Puolaan ja Eurooppaan. Puola ei päästänyt heitä maahan.

Operaatio oli Valko-Venäjän itsevaltiaan Aljaksandr Lukašenkan johtama hybridioperaatio maata asetettuja pakotteita vastaan. 

Puola perusteli rajapolitiikkaansa EU:n rajojen turvaamisella. Toisaalta Puolan väitettiin myös hyötyneen tilanteesta kiristämällä EU:ta.

Puolassa on vallassa oikeistopopulistinen Laki ja oikeus-puolue PiS. Maassa käydään parlamenttivaalit tulevana syksynä.

Lue myös:

    Uusimmat