Epäilty tietovuotaja on otettu kiinni

2:00img
Sotilasasiakirjojen tietovuodosta epäilty otettiin kiinni Massachusettsissa Yhdysvalloissa.
Julkaistu 13.04.2023 17:44(Päivitetty 13.04.2023 21:20)

MTV UUTISET –  STT

Yhdysvaltain laajan sotilasasiakirjojen vuodon tekijäksi epäilty on tunnistettu, kertoivat yhdysvaltalaismediat torstai-iltana. Reutersin mukaan epäilty otettiin kiinni vielä torstain aikana Massachusettsissa. 

New York Times puolestaan kertoi Suomen aikaa torstai-iltana, että Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI valmistautui menemään sisälle epäillyn kotiin. Lehden mukaan rakennus oli eristettynä ja sen ulkopuolella oli panssaroitu ajoneuvo sekä noin kymmenkunta poliisia. FBI on pidätti epäillyn torstaina "todennäköisin syin".

Salaisten tiedustelutietojen vuotaminen oli "tahallinen, rikollinen teko", Pentagonista kommentoitiin torstaina-iltana.

Medioiden mukaan epäilty on 21-vuotias ilmavoimien kansalliskaartilainen, joka tekee töitä tiedusteluosastolla. Hänen uskotaan jakaneen salaisia yhdysvaltalaisasiakirjoja noin 20–30 jäsenen ryhmässä viestipalvelu Discordissa.

Washington Post -lehti oli aiemmin haastatellut vain kutsutuille rajoitetun ryhmän jäseniä. Ryhmään kuului lähinnä miehiä ja poikia, joita yhdisti kiinnostus tietokonepeleihin, aseisiin ja sotilasteknologiaan sekä uskonnollisuus. Mukana oli myös ulkomaalaisia.

Viime vuonna eräs ryhmän jäsen, josta lehden jututtamat puhuivat OG:na, alkoi lehden mukaan lähettää ryhmään sadoittain viestejä, joihin hän vaikutti kirjanneen salaisten asiakirjojen sisältöä. OG kertoi, että hänellä oli pääsy salaisten tietojen säilytyspaikkaan. Myöhemmin hän lähetti myös valokuvia asiakirjoista.

Vertailukohtana takavuosien tietovuotaja

STT haastatteli aiemmin torstaina kahta sotilasasiantuntijaa.

Everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa nosti Washington Postin artikkelin pohjalta tapauksen vertailukohdaksi Chelsea Manningin. Irakissa Yhdysvaltain armeijan tiedusteluanalyytikkona palvellut Manning vuoti muun muassa Irakin ja Afganistanin sotia käsitelleitä asiakirjoja Wikileaks-sivustolle.

– Tässä voi olla vähän sellaista samaa, että kaiken tiedon pitää olla vapaata, eikä sitä saa salata, Pihlajamaa arvioi STT:lle.

– Toisaalta tässä piirtyy kuva sellaisesta nuoremmasta ihmisestä, joka toimii eri alustoilla ja jolla on pyrkimys hankkia kunnioitusta siellä ryhmissä sillä, että hän pääsee käsiksi tällaiseen tietoon ja julkaisee sitä.

OG luennoi viesteissään myös maailman tilasta. Hän maalasi erityisesti Yhdysvaltain lainvalvontaviranomaisista ja tiedusteluyhteisöstä synkkää kuvaa voimina, jotka yrittävät pitää kansalaiset pimennossa.

"Koko ajan punnitaan sitä, kuinka paljon kannattaa salata"

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtisen mukaan vuodon tarkoitusperistä on tässä vaiheessa vaikea sanoa mitään varmaa. Artikkelin pohjalta hän näkee tapauksessa mahdollisia yhteyksiä ääriajatteluun ja salaliittoteorioiden ajatusmaailmaan.

– Vuotajia on monenlaisia, mutta yleensä he haluavat kertoa asioiden oikean laidan ottamatta huomioon, minkälaista haittaa siitä voisi syntyä.

Washington Postin lähde sanoi uskovansa, ettei vuotajan tarkoituksena ollut levittää tietoa "online-perheensä" ulkopuolelle.

Helmikuussa yksi ryhmän jäsenistä alkoi jakaa asiakirjoja myös muualle, ja ne lähtivät leviämään internetissä.

Lehti on kertonut nähneensä liki 300 kuvattua asiakirjaa, joita ei ole ainakaan toistaiseksi vuodettu laajemmin verkkoon.

Vuoto on herättänyt jo keskustelua siitä, kuinka laajalla jakelulla salaista tietoa jaetaan.

– Se on ehkä se tämän päivän ongelma, että koko ajan punnitaan sitä, kuinka paljon kannattaa salata ja kuinka paljon tietoa kannattaa jakaa ja kuinka kauan se on relevanttia, Huhtinen sanoo.

– Informaatioaikakausi ja tietoyhteiskunta ei toimi, jos jokin tieto on niin salaista, että sitä ei voi oikein jakaa kellekään.

Lue myös: Ulkoministeri Haavisto arvioi tietovuodon vähentävän liittolaisten luottamusta toisiinsa

Lue myös: USA:n salaisia asiakirjoja on voinut olla verkossa jo kuukausia

Lue myös: Sotilasasiantuntija: Yhdysvaltain asiakirjavuodolla tuskin on suurta vaikutusta sotaan

Juttua päivitetty 20.35: tiedolla tekijän tunnistamisesta ja kiinniottamisesta.

Juttua päivitetty: 21.25: Reuters kirjoitti aiemmin, että FBI on pidättänyt epäillyn. Hetkeä myöhemmin ilmoitettiin, että FBI on tehnyt pidätyksen, mutta jutusta oli poistettu maininta epäillystä pidätyksen yhteydessä. 

Juttua päivitetty 21.42: FBI on tehnyt pidätyksen tapaukseen liittyen "todennäköisin syin".

21.49: FBI on ottanut epäillyn kiinni.

Tuoreimmat aiheesta

Tietovuodot