WHO: Gazassa lähes 190 000 lasta saanut ensimmäisen poliorokoteannoksen

Gazassa laajamittaisen poliorokotuskampanjan ensimmäinen vaihe on saatu onnistuneesti päätökseen, Maailman terveysjärjestö WHO kertoi keskiviikkona.

Gazan keskiosassa on saatu annettua ensimmäinen rokotusannos lähes 190 000 alle kymmenvuotiaalle lapselle.

Gazassa varmistui elokuussa ensimmäinen poliotapaus 25 vuoteen. Sunnuntaina alkaneen rokotuskampanjan aikana pyritään rokottamaan yhteensä yli 640 000 lasta.

Taudit ovat levinneet Israelin raunioiksi pommittamassa Gazassa, jonka yli kahdesta miljoonasta asukkaasta valtaosa on joutunut pakenemaan kodeistaan Israelin hyökkäyksen vuoksi. Turvaa on jouduttu usein hakemaan epähygieenisistä ja ahtaista oloista.

WHO ilmoitti viime viikolla, että Israel oli suostunut kolme päivää kestäviin "humanitaarisiin taukoihin" niin alueen pohjois-, keski- kuin eteläosissakin, jotta lapsia saadaan rokotettua.

– Pyydämme, että humanitaarisia taukoja kunnioitetaan edelleen. Vaadimme yhä tulitaukoa, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi viestipalvelu X:ssä.

Seuraava kampanja kuukauden päästä

Gazan keskiosissa rokotuskampanjaan osallistui lähes 2 200 ihmistä, ja rokotuksia jaettiin yli 140 paikassa eri puolilla aluetta. Lisäksi liikkuvat ryhmät vierailivat muun muassa vaikeasti tavoitettavilla alueilla, myös sovittujen humanitaaristen taukojen alueen ulkopuolella.

Vaikka ison mittakaavan rokotuskampanja Gazan keskiosassa on ohitse, WHO:n mukaan rokotuksia jatketaan alueella neljässä terveydenhuoltolaitoksessa lähipäivinä, jotta voidaan varmistua, ettei yksikään lapsi jää rokottamatta.

Seuraavana keskitytään kuitenkin Gazan eteläosaan, jossa arviolta 340 000 lapselle on määrä antaa ensimmäinen rokoteannos seuraavien neljän päivän aikana.

Lopulta ensi viikon alussa siirrytään kaistan pohjoisosaan, jossa noin 150 000 lasta rokotetaan kolmen päivän aikana.

Toisen annoksen tarjoamiseksi on määrä aloittaa toinen rokotuskampanja noin neljän viikon päästä.

WHO on korostanut, että on erittäin tärkeää saavuttaa vähintään 90 prosentin rokotuskattavuus, jotta vältetään taudin leviäminen sekä Gazan rajojen sisällä että sen ulkopuolella.

Lue myös:

    Uusimmat