Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijoiden mukaan remdevisirin tehosta ei ole näyttöä. WHO suositteleekin, ettei Gilead Sciences -yhtiön remdevisir-lääkettä käytettäisi koronapotilaiden hoidossa sairaaloissa. Asiasta kertovat eri uutistoimistot. Gileadin remdevisir sai Yhdysvalloissa hyväksynnän vajaa kuukausi sitten.
– Tällä hetkellä ei ole todisteita siitä, että se lisäisi potilaiden selviytymistä tai vähentäisi hengitystuen tarvetta, WHO:n asiantuntijat toteavat lääkealan julkaisussa BMJ:ssä remdevisiristä.
WHO:n tiukka suositus remdevisiriä vastaan on isku Gileadin Veklury -nimiselle lääkkeelle, jonka tarkoitus on tarjota ensimmäisiä hyödyllisiä hoitomuotoja koronapotilaille.
Yhtiön tutkimukset osoittivat aiemmin, että remdevisir lyhentäisi potilaiden toipumisaikaa.
Lääkettä onkin käytetty laajalti sen hyväksymisen jälkeen sairaaloissa koronapotilaiden hoidossa Yhdysvalloissa, myös presidentti Donald Trumpin hoitamisessa. USA:n lisäksi lääkkeellä on erilaisia käyttölupia yli 50 maassa. EU:ssa sillä on ehdollinen myyntilupa.
WHO:n suosituksen taustalla on 15. lokakuuta julkaistu tutkimus, jonka mukaan remdevisir ei vähennä koronapotilaiden kuolleisuutta. Lisäksi sen ei havaittu lyhentävän toipumisaikaa.
USA:n lääkeviranomainen FDA kuitenkin hyväksyi Gileadin remdevisirin tutkimuksen julkitulon jälkeen.
Gilead on kyseenalaistanut tutkimuksen tulokset. WHO:n asiantuntijat korostavat kuitenkin, ettei tutkimustuloksia pidä tulkita niin, että remdevisir olisi tehotonta, mutta näyttöä ei ole. Lisäksi WHO painottaa antamassaan suosituksessa remdevisirin korkeita kustannuksia ja saatavuuskysymyksiä.