Koronaviruksen hoitoon suunniteltu remdesivir-lääke on osoittautunut tehottomaksi tutkimuksessa, joka lipsahti julkisuuteen Maailman terveysjärjestön virheen johdosta.
Vielä aiemmin tässä kuussa uutisoitiin remdesivir-nimisestä kokeellisesta lääkkeestä, josta toivottiin apua koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Uutisoinnin mukaan lääkkeestä olisi ollut kliinisissä kokeissa jonkinlaista apua koronaviruspotilaille. Lääke on herättänyt maailmalla kiinnostusta, sillä koronavirukseen ei toistaiseksi ole kehitetty toimivaa lääkettä.
Jo helmikuussa Maailman terveysjärjestö WHO sanoi, että remdesivirissa olisi potentiaalia koronaviruksen hoidossa. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kuvaillut lääkettä "lupaavaksi".
Nyt toiveet lääkkeen tehosta näyttäisivät osoittautuneen turhiksi. Lääke ei toiminut 237 koronapotilasta kattaneessa tutkimuksessa, uutisoi The Guardian.
Kontrolliryhmä toipui samalla tavalla
Kiinassa tehtyyn tutkimukseen osallistuneista 158 henkilölle annettiin remdesiviriä. Loput potilaista saivat lumelääkettä. Lääkettä saaneen ryhmän toipumisessa ei havaittu mitään eroja kontrolliryhmään verrattaessa.
Lääkettä saaneista potilaista hieman alle 14 prosenttia kuoli. Kontrolliryhmään kuuluneista lähes 13 prosenttia kuoli.
Tutkimus tuli julkisuuteen, kun se julkaistiin WHO:n tietokannassa. Tutkimus kuitenkin poistettiin sieltä pian. The Guardian kertoo, että WHO:n mukaan tutkimus oli päätynyt järjestelmään ennenaikaisesti. WHO:n mukaan tutkimus odottaa yhä vertaisarvioinnin valmistumista.
Lääkkeen valmistanut yhdysvaltalaisyritys Gilead Sciences on kiistänyt tutkimuksen tuloksen. Yhtiön mukaan se ei ole varteenotettava. Sen mukaan tutkimus jätettiin kesken pienen osallistujamäärän takia, eikä se siten ole vertailukelpoinen, kertoo BBC.
Aiemmin uutisoitiin Chicagon yliopistossa tehdystä kliinisestä tutkimuksesta, jossa lääkettä saaneiden potilaiden kerrottiin päässeen suurilta osin terveenä kotiin. Tutkimus on kuitenkin kyseenalaistettu, sillä kokeessa ei ollut kontrolliryhmää. On siis mahdotonta sanoa, oliko lääkkeestä apua vai olisivatko potilaat tervehtyneet nopeasti ilmankin sitä.
Remdesivir-lääkettä testattiin aiemmin ebolaa vastaan. Lääke osoittautui tuolloin tehottomaksi.