WHO: Maailmanlaajuisen pandemian riski kohonnut – "Maailma ei ole varautunut"

1:00img
Raportti muistuttaa vuonna 1918 levinneestä espanjantaudista, joka sairastutti yhden kolmasosan maailman väestöstä ja tappoi arviolta 50 miljoonaa ihmistä.
Julkaistu 19.09.2019 05:55

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

Maailman terveysjärjestö WHO kertoo tuoreessa raportissaan, että maailmanlaajuisen pandemian riski on kohonnut.

Tilanteeseen ovat syynä esimerkiksi konfliktit, ilmastonmuutos ja lisääntynyt matkailu. 

Raportin mukaan maailmassa todetaan aiempaa enemmän erilaisia tartuntatauteja.

WHO tunnisti vuosina 2011–2018 yhteensä 1483 epidemiatapausta. Tapauksia oli yli 170 eri maassa. Tautien joukossa ovat muun muassa ebola ja zika-virus.

Varautuminen ei ole kunnossa

Raportin mukaan suurin uhka kohdistuu köyhiin maihin, joissa ei ole toimivaa infrastruktuuria ja kunnollista terveydenhuoltojärjestelmää. Kaikki taloudet ovat kuitenkin haavoittuvaisia pandemian edessä.

Raportin mukaan ongelmallista on se, että maailma ei ole varautunut maailmanlaajuisesti leviävään tautiin.

Raportti muistuttaa vuonna 1918 levinneestä espanjantaudista, joka sairastutti yhden kolmasosan maailman väestöstä ja tappoi arviolta 50 miljoonaa ihmistä.

Raportissa todetaan, että jos samankaltainen tartuntatauti lähtisi nyt leviämään, vaarassa voisi pahimmassa tapauksessa olla 50–80 miljoonaa henkeä, sillä ihmiset matkustavat hetkessä lähes mihin tahansa maailmaan. 

Lisäksi riskiä kasvattaa se, että luottamus viranomaisiin ja perinteisiin instituutioihin horjuu ympäri maailmaa. Se voi pahimmassa tapauksessa edesauttaa tautien leviämistä.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi