Rikkakasvien torjunnassa käytetty glyfosaatti altistaa todennäköisesti syövälle, arvioi maailman terveysjärjestö WHO.
Glyfosaatti lukeutuu maailman käytetyimpiin torjunta-aineisiin. Suomessa se on eniten maatalous- ja puutarhakäyttöön myyty rikkakasvien torjunta-aine. Maailmalla sen myyntiä on kasvattanut muun muassa se, että monet geenimuunnellut kasvit on jalostettu sille vastustuskykyisiksi.
Glyfosaatti on yleinen rikkaruohomyrkky
-Glyfosaattia käytetään rikkakasvien torjunta-aineena.
-Se on yksi maailman yleisimmistä torjunta-aineista ja Suomessa eniten myyty maatalous- ja puutarhakäyttöön tarkoitettu rikkakasvien torjunta-aine.
-Glyfosaatille altistuu ihmisiä esimerkiksi maataloustöissä.
-WHO:n tuoreen arvion mukaan glyfosaatti saattaa altistaa syövälle. Aikaisemmin kansainvälinen tutkijaryhmä on varoittanut aineen aiheuttaneen sikiövaurioita ja keskenmenoja koe-eläimille.
-EU:n alueella glyfosaatin käyttö on hyväksytty kuluvan vuoden loppuun saakka. Käyttörajoitusten uudelleen arviointi on käynnissä.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan Suomessa on myynnissä kymmeniä kauppanimikkeitä, jotka sisältävät glyfosaattia.
WHO:n mukaan on olemassa rajoitetusti todisteita siitä, että glyfosaatti altistaa imusolmukesyöpiin kuuluvalle Non-Hodgkinin lymfoomalle.
Järjestön alaisuudessa toimivan Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen IARC:n arvio perustuu Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Ruotsissa 2000-luvulla tehtyihin aiempiin tutkimuksiin.
IARC:n läpikäymissä tutkimuksissa on tarkasteltu etupäässä maataloudessa glyfosaatille altistuvia ihmisiä. Tutkimuskeskuksen mukaan on kuitenkin myös vakuuttavia todisteita siitä, että glyfosaatti voi aiheuttaa koe-eläimille syöpää.
Roundup-valmisteen kehittänyt amerikkalaisyhtiö Monsanto on kyseenalaistanut tiukasti IARC:n johtopäätökset. Yhtiön mukaan IARC ei perusta arviotaan uuteen tutkimustietoon ja on jopa jättänyt huomioimatta useita merkittäviä tutkimustuloksia.
Tukes: Vakava epäilys
Glyfosaattivalmisteiden turvallisuus puhutti Suomessakin viimeksi nelisen vuotta sitten, kun kansainvälisen tutkijaryhmän raportti varoitti aineen aiheuttaneen sikiövaurioita ja keskenmenoja koe-eläimille.
Tukes arvioi silloin, ettei raportti sisältänyt sellaista uutta tietoa, joka antaisi aihetta rajoitusten tiukentamiseen välittömästi. Viraston kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Esa Nikunen ei lähde nytkään suurentelemaan uutista:
-WHO:n arvio ei ole hälyttävä, mutta kyseessä on vakava epäilys, joka meidänkin täytyy käydä huolellisesti läpi. Asia on tärkeä, koska kyseessä on niin tavattoman laajasti käytetty torjunta-aine.
EU:n alueella glyfosaatti on hyväksytty vuoden 2015 loppuun saakka, ja käyttörajoitusten uudelleenarviointi on parhaillaan käynnissä Saksan johdolla. Nikunen uskoo, että WHO:n arviolla on vaikutuksensa prosessiin.