Karismaattinen, älykäs, taitava avaamaan tietokoneiden salaisia koodeja, julkisuudenkipeä. Muun muassa näin luonnehditaan australialaissyntyistä Wikileaks-järjestön perustajaa Julian Assangea, jota Ruotsi haluaa kuulusteltavaksi.
Nyt 44-vuotias Assange syntyi ja vietti nuoruusvuotensa Australiassa. Hän kiersi maata vanhempiensa kiertävän teatterin mukana. Assange jatkoi kiertävää elämään Wikileaksin perustamisen jälkeenkin, pyörittäen sivustoa milloin mistäkin.
Matemaattisesti lahjakas Assange innostui nuorena tietokoneista. Hieman yli parikymppisenä häntä syytettiin hakkeroinnista. Assange myönsi syyllisyytensä ja sai tuhansien Australian dollarien sakot, mutta vältti vankilan lupaamalla, ettei uusi rötöksiään.
Assange oli taustatoimittajana tutkija Suelette Dreufysin hakkerointia käsittelevässä Underground-kirjassa 1997.
Työnarkomaani jätti syömättä
Dreyfus on sanonut Assangea BBC:lle hyvin taitavaksi tutkijaksi, jota kiinnostivat muun muassa oikeudenmukaisuus ja kysymykset hallitusten toimivaltuuksista.
New Yorker-lehden toimittaja Raffi Khatchadourian on kuvannut Assangea työnarkomaaniksi, joka saattaa olla syömättä ja nukkua vain vähän pitkiä aikoja. Vastustajat kuvaavat Assangea vähemmän mairittelevin määrein, kuten suuruudenhullu ja julkkistyrkky.
Assangen nimi tuli tutuksi maailmalla viime vuosikymmenellä. Hän oli mukana perustamassa Wikileaks-sivustoa, joka halusi julkaista salaisia dokumentteja ja muita tietovuotoja. Sivusto aloitti Islannissa vuonna 2006.
Sivusto on julkistanut muun muassa Yhdysvaltojen viranomaisten satojatuhansia dokumentteja ja muuta materiaalia.
Vuotaja 35 vuodeksi vankilaan
Näitä dokumentteja välitti Yhdysvaltojen armeijassa tuolloin palvellut Bradley Manning, joka sukupuolenvaihdoksen jälkeen muutti etunimekseen Chelsea. Manning sai teostaan 35 vankilatuomion. Yhdysvaltojen mukaan Assange saattoi Wikileaks-paljastuksillaan vaaraan lukuisia ihmisiä.
Vuonna 2010 otsikoihin nousi Wikileaksin kautta video, jolla yhdysvaltalainen sotilashelikopteri ampuu kuoliaaksi siviilejä Bagdadissa.
Assange pidätettiin samana vuonna Britanniassa, kun Ruotsi halusi Assangen kuulusteltavaksi epäillystä seksuaalisesta väkivallasta, kuten raiskauksesta.
Assange kamppaili Ruotsiin karkotusta vastaan oikeusteitse, ja asui välillä kotiarestissa erään tukijansa kartanossa Englannin maaseudulla.
Kun Englannin korkein oikeus hylkäsi Assangen hakemuksen karkotuksen uudelleenkäsittelystä, hän haki turvapaikkaa Ecuadorin lähetystöstä Lontoossa elokuussa 2012.
Yhä Harrodsin naapurissa
Yhä Knightsbridgen hienostoalueella tavaratalo Harrodsin kulmilla olevassa lähetystössä majaileva Assange kiistää syytökset ja sanoo, että seksi perustui molempien halukkuuteen.
Ecuador ja Ruotsi väänsivät pitkään siitä, voiko kuulustelun tehdä lähetystössä Lontoossa. Sopu syntyi, mutta kuulustelu ei ole toteutunut.
Asianajaja Per Samuelsson sanoo, että Assange haluaa puhdistaa maineensa, ja että Assange haluaa sen takia yhä tulla kuulustelluksi. Raiskausepäilytapaus on voimassa viranomaisten kirjoissa vuoteen 2020 asti.
Kolme ja puoli vuotta lähetystön sisätiloissa on ottanut ainakin Assangen fyysiselle terveydelle. Viime lokakuussa lähetystö vaati, että Assange pääsisi sairaalaan magneettikuvaan. Hänellä kerrtotaan olevan sydän- ja keuhkovaivoja.
– Hänen elämänsä on surkeaa, joten totta kai hän haluaa pois (lähetystöstä)", kommentoi Assangen tukija ja ystävän Vaughan Smith uutistoimisto AFP:lle.