Yhdysvaltain presidenttikisassa on jonkin aikaa odoteltu "lokakuun yllätystä", joka kääntäisi asetelmat uuteen uskoon.
Tietovuotosivusto Wikileaksin tänään Berliinissä pitämään 10-vuotislehdistötilaisuuteen ja Julian Assangen esiintymiseen kohdistui siksi poikkeuksellista mielenkiintoa.
Uutispommia odottaneet joutuivat kuitenkin pettymään ja tyytymään toistaiseksi pelkkiin lupauksiin. Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä videolinkin välityksellä puhunut Assange sanoi, ettei Yhdysvaltoja koskevaa merkittävää paljastusta kannata julkistaa aamuyöstä sikäläistä aikaa.
Diplomaattiviestejä ja siviilien surmia
-Verkkotunnus www.wikileaks.org rekisteröitiin 4. lokakuuta 2006. Varsinainen toiminta alkoi seuraavana vuonna.
-Sivusto nousi ensimmäistä kertaa julkisuuteen julkistamalla Guantanamo Bayn vankileirin vartijoiden ohjekirjoja.
-Todellinen läpimurto tapahtui vuonna 2010, jolloin julkaistiin muun muassa video, missä USA:n sotilashelikopteri ampuu aseettomia siviilejä Bagdadissa - joukossa kaksi uutistoimisto Reutersin työntekijää.
- Samana vuonna Wikileaks julkisti yhteistyössä joidenkin suurten sanomalehtien kanssa miljoonia salaisia diplomaattiviestejä.
-Eräässä viesteistä amerikkalaisdiplomaatit kuvailivat Venäjän silloista presidenttiä Dmitri Medvedeviä "Robiniksi" asioista todellisuudessa päättävän pääministeri Vladimir Putinin eli "Batmanin" rinnalla.
-Tärkeä lähde Wikileaksille oli yhdysvaltalainen sotilas Bradley Manning, joka sukupuolensa korjattuaan on nykyisin etunimeltään Chelsea. Hän istuu pitkää vankeustuomiota Yhdysvalloissa.
STT - AFP
Wikileaksin perustaja kuitenkin vakuutti, että uutta materiaalia on tulossa vielä loppuvuoden ajan roppakaupalla. Hänen mukaansa uutta tietoa pyritään julkistamaan "joka viikko seuraavien 10 viikon ajan".
-Paljastuuko niistä kiinnostavia piirteitä Yhdysvaltain valtaryhmittymistä? Kyllä, Assange lupasi.
Assange pakoilee Ecuadorin lähetystörakennuksessa Ruotsin viranomaisia, jotka haluaisivat kuulla häntä raiskausepäilyn takia. Assange on sanonut epäilevänsä, että Ruotsi voisi luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin. Silloin tällöin hän on myös puhunut lähetystön parvekkeelta, mutta tiistaina esiintyminen oli peruttu turvallisuussyistä.
"Uskomme siihen mitä teemme"
Assange kehui Wikileaksin julkistaneen toimintansa aikana jo yli 10 miljoonaa dokumenttia, jotka ovat sisältäneet niin valtioiden kuin yritysmaailman peittelemää tietoa.
Hän lupasi sivuston vielä vahvistavan toimintaansa muun muassa hakemalla lisää julkaisukumppaneita tiedotusvälineistä.
Koko Wikileaksin toiminnan ajan sivustoa tai Assangea on pidetty joko sankarina tai konnana, eivätkä ristiriitaisuudet ole vuosien varrella ainakaan vähentyneet.
Wikileaksin jättänyt, Assangen kakkosmiehenä pidetty Daniel Domscheit-Berg kertoi vuonna 2011 julkistetussa kirjassaan vallan olevan "kaoottiselle" Assangelle pakkomielle. Wikileaksia on syytetty siitä, että se julkaisee kaiken mitä käsiinsä saa sen enempää seurauksia ajattelematta.
Arvostelijoihin on liittynyt myös tietovuotaja Edward Snowden, jota Wikileaks aiemmin auttoi.
Viime aikoina Wikileaksia on parjattu asettumisesta hyväksikäytettäväksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Heinäkuussa sivusto julkaisi Hillary Clintonin kannalta kielteistä materiaalia. Vuodettujen demokraattivaikuttajien sähköpostiviestien epäillään tulleen alun perin venäläisiltä hakkereilta.
Assange kiistää Wikileaksin valinneen puolensa ja vakuutti Spiegel-lehden haastattelussa sivuston julkistavan tietoja tilaisuuden tarjoutuessa myös Donald Trumpin kampanjasta.
-Emme ala sensuroimaan julkaisujamme Yhdysvaltain vaalien takia. Meidän rooliimme on julkaista, Assange sanoi Spiegelille.
-Uskomme siihen mitä teemme.
Julian Assange on käyttänyt mm. Skypeä kommunikoidakseen lähetystöstä ulkomaailmaan. Oheinen video on alkuvuodelta:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.