Wolt-lähetit ovat kritisoineet tämän vuoden aikana huonontuneita palkkioita. Asian ytimessä -ohjelmassa vierailleen maajohtajan mukaan palkkioita ei ole leikattu.
Woltin maajohtaja Joel Järvisen mukaan Woltin palkkiomalli on muuttunut, mutta palkkiotaso ei ole romahtanut. Järvisen mukaan ansiotaso perustuu siihen, kuinka paljon lähetti tekee keikkoja tunnissa.
Läheteillä on mahdollisuus nähdä etukäteen yksittäisen keikan summa ja tämän jälkeen päättää, hyväksyykö keikkaa. Nykyään korvaus perustuu kilometrien sijaan enemmän käytettyyn aikaan ja ajettuun matkaan.
Moni lähetti on pitänyt palkkamallia epäselvänä.
– Jos muutos tuntuu heille epäselvältä, se on meille peiliin katsomisen paikka, Järvinen toteaa.
Järvisen mukaan yhtiön viestinnässä on mennyt "jotain pieleen". Hän kertoo Woltin palkanneen lisää ihmisiä yhtiön viestintään.
Wolt myytiin Yhdysvaltoihin viime vuonna. Järvisen mukaan uudistukset eivät liity myyntiin.
Halukkaita lähetiksi lähes 20 000
Woltin lähetit ovat sanoneet palkkioiden huonontuneen tämän vuoden aikana.
MTV Uutisten haastatteleman, Wolt-lähettinä toimivan Abdullah al-Hasanin mukaan palkkioita on vähennetty jopa 40 prosentilla. Hän kertoo työskennelleensä Woltille kuusi vuotta ja palkkioiden vain laskeneen.
Nyt al-Hasan keskittyy omaan siivousalan yritykseensä ja hän on vähentänyt Wolt-keikkoja.
– Tällä hetkellä on kannattavampaa olla tekemättä Wolt-keikkoja ja sen sijaan nostaa erilaisia tukia.
– Woltissa päätöksiä tekevät ihmiset istuvat ilmastoiduissa neuvotteluhuoneissa. Heidän kannattaisi tulla ulos tekemään päätökset lumi- ja vesisateeseen tai helteeseen.
Lähetit ovat järjestäneet asiasta mielenosoituksia.
– Emme ole leikanneet palkkioita, olemme muuttaneet palkkiomallia, Järvinen toistaa.
Lähetit ovat kertoneet julkisuudessa tekevänsä jopa 90-tuntista työviikkoa.
Alustatalousyritykset ovat linjanneet, että niille töitä tekevät lähetit ovat itsenäisiä yrittäjiä. Alalla ei ole työehtosopimusta, eivätkä yrittäjänä työtä tekevät voi liittyä työttömyyskassaan.
MTV Uutisten haastatteleman lähetin Solomonin mukaan vapaapäiviin ei ole varaa. Jos hän haluaa levätä ja ottaa päivän vapaaksi, hän työskentelee kuitenkin yön.
Järvinen kertoo yhtiön huomanneen muutoksen lähettien työskentelyssä tämän vuoden aikana.
Aiemmin liiketoiminta on ollut sesonkiluonteista, eli kesällä kysyntää on ollut vähemmän. Tänä vuonna lähettien määrä ei kuitenkaan vähentynyt kesällä samalla tavalla kuin aiempina vuosina.
– Saattaa olla merkki siitä, että heillä ei ole muita vaihtoehtoja. Yhteiskunnassa on taloudellisesti hyvin tiukkaa ja sen takia he ovat jääneet tekemään keikkoja kesällä.
Järvisen mukaan viimeisen vuoden aikana palveluun ei ole otettu uusia lähettejä juuri ollenkaan.
Tällä hetkellä Suomessa on 11 000 henkilöä, jotka voivat tehdä lähettityötä. Viikkotasolla noin 5 000 henkilöä tekee kuljetuksia.
Halukkaita lähetiksi olisi lähes 20 000.
Näin Wolt-lähettinä toimiva Abdullah al-Hasan kuvailee nykyistä palkkamallia:
3:12
Entä alkoholilähetykset?
Woltin maajohtaja kommentoi lähetyksessä myös alkoholin kotiinkuljetusta, joka voi olla jatkossa mahdollista.
Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoitteena on, että alkoholia voisi ensi vuonna tilata kotiinkuljetuksella kaikilta tahoilta, joilla on vähittäismyyntioikeus. Näitä olisivat esimerkiksi kaupat, ravintolat ja kuljetuspalvelut.
Tällä hetkellä Wolt toimii 25 maassa, joissa valtaosissa kuljetetaan myös alkoholia. Näin toimitaan esimerkiksi Virossa ja Tanskassa.
Alkoholia ei luovutettaisi alaikäisille tai selvästi päihtyneille.
Järvisen mukaan täysi-ikäisyys voitaisiin tarkastaa esimerkiksi skannaamalla henkilökortti tai vahvalla tunnistautumiselle.
– Tässä ei ole sen suurempaa riskiä kuin missään muussakaan ulosmyynnissä, Järvinen katsoo.
MTV Uutiset hyppäsi päiväksi Wolt-lähetti Solomonin kyytiin. Pääset katsomaan Ei vapaapäiviä -minidokumentin alta:
6:32