Suurin osa kehitysmaan lapsen kummiksi ryhtyvistä suomalaisista haluaa tukea pieniä tyttöjä. Yli 10-vuotiaille pojille on jo käytännössä mahdotonta löytää omaa kummia, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö World Vision.
– Kaikista kummia odottavista lapsista poikia on yli 20 prosenttia enemmän kuin tyttöjä, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Visionin asiakassuhdepäällikkö Pauliina Koponen.
Joillakin järjestön toiminta-alueilla ilman kummia olevia poikia on kaksi kertaa niin paljon kuin tyttöjä.
– Tyttölasten syrjinnästä puhutaan oikeutetusti enemmän, sillä globaalisti tyttöjen heikompi asema on totta. Tämä viesti on tavoittanut hyvin myös tukijamme ja näkyy halussa valita kummilapseksi nimenomaan tyttö. Tasa-arvon parantamiseksi kannattaa kuitenkin tukea molempia, Koponen toteaa.
Järjestön mukaan kummien maksama tuki käytetään kaikkien alueella asuvien lasten hyväksi eli siitä hyötyvät myös ilman kummia olevat pojat. Oma kummi on kuitenkin yksittäiselle lapselle vahva viesti siitä, että joku ajattelee ja haluaa tukea juuri minua. Kummilasten terveyttä, koulunkäyntiä ja perheen toimeentulotilannetta myös seurataan tiheämmin, mikä lisää hyvinvointia.
Poikien kokemat haasteet eroavat jonkin verran tyttöjen kohtaamista ongelmista ja liittyvät usein esimerkiksi lapsityöhön ja lasten kokemaan väkivaltaan, järjestö kertoo tiedotteessaan.
Suomen World Visionin toiminta-alueilla pojat siirtyvät työelämään usein jo 11–13 vuoden iässä.
– Pojille tehdään selväksi varhain, että kohta on lähdettävä hankkimaan elantoa. Tämä voi olla raskas taakka pienelle pojalle, joka on käytännössä yhä lapsi, Koponen kertoo.
Moni poika aloittaa työnteon koulun ohella. Se ja tuen puute vaikuttavat oppimistuloksiin. Esimerkiksi Kalpitiyan alueella Sri Lankassa varhaisteini-ikäisten poikien lukutaitoprosentti on 15 prosenttia pienempi kuin samanikäisten tyttöjen.