Ukraina vahvisti yhden F-16-hävittäjistä tuhoutuneen

Ukrainan liittolaisten sille toimittamista F-16-hävittäjistä yksi on tuhoutunut onnettomuudessa, kertoi viranomaislähde Wall Street Journal -lehdelle torstaina.

Yhdysvaltalaisen viranomaisen mukaan kone tuhoutui onnettomuudessa maanantaina, vain viikkoja Ukrainaan saapumisensa jälkeen.

Myöhemmin illalla uutistoimisto AFP kertoi Ukrainan asevoimien vahvistaneen, että yksi F-16-hävittäjistä oli tuhoutunut onnettomuudessa torjuessaan Venäjän ilmaiskuja. 

Sen mukaan myös lentäjä kuoli onnettomuudessa.

– Seuraavaa kohdetta lähestyessä viestintä yhden koneen kanssa katkesi. Myöhemmin selvisi, että kone oli pudonnut ja lentäjä kuollut, asevoimat sanoi AFP:n mukaan.

WSJ:n mukaan alustavien tietojen mukaan yhdysvaltalaisvalmisteista konetta ei ammuttu alas, vaikka onnettomuus tapahtuikin Venäjän massiivisen ohjushyökkäyksen aikana. Viranomaisen mukaan onnettomuus johtui ilmeisesti lentäjän tekemästä virheestä.

CNN: Ukraina ei usko lentäjän virheeseen

Sen sijaan CNN:lle puhuneen ukrainalaislähteen mukaan Ukrainan ilmavoimat ei usko, että onnettomuus olisi johtunut lentäjän tekemästä virheestä. Lähteen mukaan onnettomuuden syytä selvitetään kansainvälisten onnettomuustutkijoiden avustuksella.

CNN:n lähde kertoi lentäjän olleen ukrainalainen huippulentäjä Oleksi Mes, lempinimeltään "Moonfish", joka lähteen mukaan haudattiin torstaina.

Mes oli yksi harvoista lentäjistä, jotka saivat syksyllä F-16-hävittäjien lentämiseen tarvittavan koulutuksen, joten hänen menettämisensä oli CNN:n mukaan Ukrainalle valtava isku.

CNN:n mukaan täyden koulutuksen saaminen hävittäjien lentämiseksi voi tavallisesti kestää vuosia, mutta Mes ja muut joutuivat käymään koulutuksen läpi kuudessa kuukaudessa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi maansa käyttäneen kauan toivottuja F-16-hävittäjiä ensimmäistä kertaa tällä viikolla. Zelenskyi ilmoitti elokuun alussa, että ensimmäiset sille luvatuista F-16-hävittäjistä olivat saapuneet maahan.

Hän kiitti liittolaisiaan ja erityisesti Tanskaa ja Hollantia, jotka olivat ensimmäisinä vastanneet myönteisesti Ukrainan pyyntöön saada koneet ja saaneet Yhdysvalloilta luvan niiden toimittamiselle.

Lue myös:

    Uusimmat