NY Times: Ukraina saattoi itse ampua alas F-16-hävittäjänsä

Koneen tuhoutumisen syytä ei ole vahvistettu.

Alustavien tutkimusten mukaan on "viitteitä", että Ukrainan F-16-hävittäjän ampui alas maan ilmapuolustuksen oma Patriot-ohjus.

Asiasta kertoo länsiviranomainen The New York Timesille. Mekaanista vikaa tai lentäjän tekemää virhettä ei ole kuitenkaan vielä poissuljettu, lehti toteaa.

Ukraina ei ole kommentoinut väitettä.

Muita arvauksia koneen tuhoutumiselle

Ukrainan asevoimat on vahvistanut länsimaiden lahjoittaman F-16-hävittäjän tuhoutuneen onnettomuudessa torjuessaan Venäjän ilmaiskuja. Hävittäjän lentäjä kuoli lentokoneen tuhoutumisen yhteydessä.

Torstaina 29. elokuuta yhdysvaltalaislehti The Wall Street Journal kertoi, että alustavien tietojen mukaan konetta ei ammuttu alas. Tuolloin puhuttiin lentäjän tekemästä virheestä.

Sen sijaan CNN:lle puhuneen ukrainalaislähteen mukaan Ukrainan ilmavoimat ei usko, että onnettomuus olisi johtunut lentäjän tekemästä virheestä. Lähteen mukaan onnettomuuden syytä selvitetään kansainvälisten onnettomuustutkijoiden avustuksella.

Ukrainan ilmavoimien komentaja sai potkut vain päiviä sen jälkeen, kun F-16-hävittäjä putosi. Tiedossa ei ole, että potkuilla ja hävittäjän putoamisella olisi yhteyttä.

Lentäjä oli yksi harvoista, joka sai koulutuksen

Lentäjä oli ukrainalainen Oleksi Mes, lempinimeltään "Moonfish", joka lähteen mukaan haudattiin torstaina.

Mes oli yksi harvoista lentäjistä, jotka saivat syksyllä F-16-hävittäjien lentämiseen tarvittavan koulutuksen, joten hänen menettämisensä oli CNN:n mukaan Ukrainalle valtava isku.

CNN:n mukaan täyden koulutuksen saaminen hävittäjien lentämiseksi voi tavallisesti kestää vuosia, mutta Mes ja muut joutuivat käymään koulutuksen läpi kuudessa kuukaudessa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi maansa käyttäneen kauan toivottuja F-16-hävittäjiä ensimmäistä kertaa tällä viikolla. Zelenskyi ilmoitti elokuun alussa, että ensimmäiset sille luvatuista F-16-hävittäjistä olivat saapuneet maahan.

Lue myös:

    Uusimmat