Salametsästys ja muut laittomuudet uhkaavat myös arvokkaimpia suojelualueita.
Maailman luonnonsäätiön (WWF) raportin mukaan hieman vajaa kolmasosa Unescon luonnonperintökohteista kärsii salametsästyksestä, laittomasta puu- ja villieläinkaupasta ja laittomasta kalastuksesta.
– On todella huolestuttavaa, että lajit eivät ole turvassa edes niiden ”turvasatamissa” eli suojelualueilla, sanoo ohjelmapäällikkö Anne Tarvainen.
Monet maailman uhanalaisimmista lajeista, kuten tiikerit, sarvikuonot ja muurahaiskävyt, elävät suojelluissa luonnonperintökohteissa. Salametsästäjien himoitsemien lajien tappaminen suojelualueella voi johtaa ketjureaktioon, josta kärsivät pahimmillaan lukuisat eläin- ja kasvilajit. Jos esimerkiksi tiikerit metsästetään kokonaan joltakin suojelualueelta, se voi vähentää halua koko alueen suojeluun.
Tarvaisen mukaan raportti osoittaa, että luonnonsuojelijoilla on vastassaan kansainvälisen rikollisuuden verkostot. Hänen mukaansa uhanalaisten lajien pelastaminen sukupuutolta vaatiikin entistä tiiviimpää yhteistyötä valtioiden, järjestöjen ja eri organisaatioiden kesken.
Tarvainen korostaa, että lukuisten uhanalaisten lajien kauppaa säätelevää CITES-sopimusta pitäisi noudattaa kaikissa valtioissa. Sopimuksen avulla säädellään esimerkiksi eksoottisten lemmikkieläinten, matkamuistojen, nahkatuotteiden ja lääkeaineiden kauppaa. Sopimuksen piiriin kuuluu myös kotimaisia eläimiä.