Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät jo nyt Suomen lumesta ja jäästä riippuvaisissa eläinlajeissa, kertoo WWF.
Järjestö on julkaissut tänään raportin, jonka mukaan ilmaston lämpenemisestä kärsivät muun muassa naali, ahma, saimaannorppa, lohikalat sekä vesilinnut.
Arktinen alue lämpenee WWF:n mukaan kaksi kertaa muuta maapalloa nopeammin.
Esimerkiksi ahmaa ja saimaannorppaa uhkaavat pesimiseen soveltuvien lumikinosten katoaminen, lohikalat kärsivät vesien lämpenemisestä ja talviaikaiset vesisateet ovat myrkkyä tunturisopulille.
– Vesistöjen jääpeiteajat ovat lyhentyneet, kasvillisuus on muutoksessa ja metsänraja on siirtynyt pohjoisemmaksi, toteaa WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen raportin tuloksia avaavassa tiedotteessa.
Linnut haavoittuvia
Sampsa Vilhusen mukaan yksi ravistelevimmista raportissa esitellyistä muutoksista on lintujen ahdinko. Niiden esiintymisalueet ovat siirtyneet keskimäärin puolitoista kilometriä vuodessa kohti pohjoista. Kylmään tottuneet linnut ovat jo taantuneet, Vilhunen sanoo. Erityisen herkkiä ilmastovaihteluille ovat vesilinnut.
– Vesilintujen turvaksi on perustettu suojelualueita, mutta ilmaston lämmetessä linnut ovat siirtyneet talvehtimaan suurelta osin suojelualueiden ulkopuolelle.
Ilmastonmuutoksen vaikutusten ennustamista vaikeuttavat WWF:n mukaan lajien monimutkaiset vuorovaikutussuhteet. Kaikkia vaikutuksia vaikea ennustaa. Vaikkei joku laji suoraan kärsi ilmaston lämpenemisestä, niin esimerkiksi sille tärkeät saalislajit voivat taantua. Lämpeneminen voi myös tuoda loisia tai uusia kilpailijoita.
– Esimerkiksi lumisilla lakeuksilla viihtyvä naali on Suomessa enää satunnainen vierailija pohjoiseen levittäytyvän ketun vallatessa siltä elintilaa.
Uutisjuttu elokuulta:
2:14