Moottorikelkka oli tuhonnut kinoksen, jonka suojiin saimaannorppa oli jo yrittänyt tehdä pesää. WWF:n Ismo Marttisen mukaan paikalta otettujen kuvien pitäisi olla varoittava esimerkki Saimaalla liikkuville.
Ympäristöjärjestö WWF:n asiantuntijat ja vapaaehtoiset hämmästyivät sunnuntaina 5. helmikuuta kolatessaan eteläisellä Saimaalla apukinoksia, joihin saimaannorppien toivotaan synnyttävän poikasia.
– Saavuimme suurella selällä sijaitsevan luodon rannalle, johon suunnittelimme apukinoksen kolaamista. Lähestyimme luotoa varoen, kun huomasimme moottorikelkan jäljet. Luodon rannalle oli jo muodostunut tuulen tuivertama pieni lumikinos, jonka suojiin norppa oli yrittänyt aloittaa pesän kaivamista. Pesän alku oli kuitenkin romahtanut. Kinoksen päältä oli ajettu moottorikelkalla ristiin rastiin, ja jäljellä oli enää norpan kovertama avanto, sanoo kinosten kolaamiseen osallistunut WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.
Joonas Fritze/WWF
Lue myös: Nuori saimaannorppa hukkui kalaverkkoon Puumalassa
Apukinoskolauksissa tunnistetaan norppien pesinnän kannalta otollisimmat alueet ja kolataan vapaaehtoisten voimin suuria lumikinoksia, joihin norpat voivat tehdä pesän. Moottorikelkan yliajamaksi joutunut luonnonkinos ei olisi vielä riittänyt isomman pesän kaivamiseen.
Apukinoskolauksia koordinoiva ja 40 vuotta norppien suojelun parissa töitä tehnyt WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen pitää viikonlopun löydöstä moottorikelkan jäljistä valitettavana.
– Kyseessä on räikeä esimerkki norppien häirinnästä. Emme varmuudella tiedä, onko kyse tiedon puutteesta, piittaamattomasta käyttäytymisestä vai norpan pesinnän tahallisesta sabotoinnista, mutta tämän tulisi olla varoittava esimerkki Saimaalla liikkuville. Moottorikelkalla saa toki ajaa vapaasti jäällä, mutta vastuu omasta turvallisuudesta ja myös ympäristölle aiheutetusta haitasta on kuljettajalla, Marttinen sanoo.
Pesimärauha julistetaan ensi viikolla
WWF julistaa ensi viikolla jo 30. kertaa pesimärauhan norpille. WWF:n vuosittain järjestämän saimaannorpan pesärauhan julistuksen tarkoituksena on kehottaa ihmisiä välttämään kaikkea liikkumista Saimaalla luotojen ja saarien lähellä.
– Vaikka julistamme pesärauhan vasta helmikuun puolivälissä ja norppa synnyttää poikasensa helmikuun loppupuolella, jo nyt jäällä liikkuessa olisi syytä noudattaa varovaisuutta. Kuten tämä tapaus osoittaa, saimaannorpat voivat olla jo nyt pesänrakennuspuuhissa, Marttinen sanoo.
Lue myös: Saimaannorppa ei ehkä olekaan lähisukua nykyisille itämerennorpille
Apukinoksia kolattiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, jolloin yli 90 prosenttia kuuteista syntyi niiden suojiin. Apukinoksia tehdään koko Saimaalla Metsähallituksen ohjauksessa, ja työhön osallistuu iso joukko vapaaehtoisia. WWF ohjaa kinostalkoita eteläisellä Saimaalla, jonne kolataan tänä talvena noin 25 kinosta.
Apukinosten kolaus on osa Metsähallituksen Luontopalveluiden johtamaa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta.