Tällä hetkellä tilanne näyttää norpan kannalta hyvältä, sanoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen.
Luonnonsuojelujärjestö WWF on julistanut pesimärauhan saimaannorpille.
Erittäin uhanalaisen saimaannorpan pesimäaika koittaa helmi-maaliskuussa, jolloin kuutti syntyy emon lumikinokseen kaivamaan pesään. Ihmisen aiheuttama häiriö voi kuitenkin uhata kuutin selviytymistä.
Lue myös: Janoinen sukeltaja havitteli Astan seurueen juhannusjuomia
Tänä talvena pesimäolot Saimaalla vaihtelevat alueittain. WWF:n aluevastaavan Ismo Marttisen mukaan eteläisellä Saimaalla on lunta, mutta luonnon omat rantakinokset ovat melko pienet. Pohjoisemmassa lumitilanne on puolestaan parempi ja myös pesimäedellytykset ovat paremmat.
– Tällä hetkellä tilanne näyttää norpan kannalta hyvältä, mutta tilanne voi myös muuttua, Marttinen sanoo tiedotteessa.
Ilmastonmuutos uhkaa norppia
Saimaannorppien pesintää on tänäkin vuonna turvattu Metsähallituksen Luontopalvelujen koordinoimilla apukinoskolauksilla, joissa reilut 300 vapaaehtoista kolasi norpille yli 250 apukinosta ympäri Saimaata.
Merkittävän osan apukinoksista tekivät paikallisista ihmisistä koostuvat ryhmät, jotka toimivat koko saimaannorpan lisääntymisalueella Pyhäselältä Suur-Saimaalle.
WWF:n vapaaehtoiset kolasivat apukinoksia vastuualueillaan eteläisellä Saimaalla.
Lue myös: Tutkija varoittaa ilmastonmuutoksesta nokkelalla tavalla: "Vakaviakin asioita pystyy kertomaan"
Nykyään apukinoksia tehdään vuosittain, sillä talviolosuhteet ovat arvaamattomat. Sateinen jakso saattaa sulattaa luonnonkinokset nopeasti jäältä.
– Apukinokset ovat merkittävä suojelutoimi, sillä vähälumisina talvina jopa yli 80 prosenttia havaituista kuuteista on saanut suojaa apukinoksesta, kertoo tiedotteessa luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksen Luontopalveluista.
Ilmastonmuutos onkin iso uhka norppien tulevaisuudelle. WWF:n mukaan lumi ja jää ovat elintärkeitä kuuttien selviytymiselle, sillä norppa synnyttää poikasensa lumikinokseen kaivamaansa luolamaiseen pesään.
– Jos lunta ei riitä pesätarpeiksi, poikasilla ei ole suojaa tuulta, kylmyyttä, petoja ja häirintää vastaan.