Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii ahdistuksen ja masennuksen oireista. Opiskelijoilla psyykkisiä oireita ja kuormittuneisuutta näkyi suhteessa enemmän kuin koko aikuisväestössä, kertovat tuoreet tutkimustulokset.
Opiskelevilla naisilla sekä todettu masennus että todettu ahdistuneisuushäiriö olivat yleisempiä kuin miehillä. Myös naisten riski sairastua syömishäiriöön oli kolminkertainen miehiin verrattuna. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat naiset voivat tutkimuksen mukaan kaikkein huonoimmin. 40 prosenttia naisista kertoi ahdistuksen ja masennuksen oireista.
Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) tekivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kela yhdessä helmi–maaliskuussa 2021.
THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari korostaa hoidon tarpeen arviota pitkäkestoisessa ahdistuksen ja masennuksen kokemisessa.
– Oireiden taustalla voi olla hoitoa edellyttäviä mielenterveysongelmia. Samaan aikaan pitää vaikuttaa oireita aiheuttavien ongelmien syihin, painottaa Suvisaari tiedotteessa.
Hän pitää tarpeellisina opetushenkilöstön kontakteja opiskelijoihin.
– Kasvokkaiset kohtaamiset ovat erityisen tärkeitä opiskelijoille, joiden kuormittuneisuus johtuu etäopetuksen aiheuttamista opiskeluvaikeuksista.
Moni koki, ettei kuulunut mihinkään opiskeluun liittyvään ryhmään
Viime keväänä koronaepidemian ja kansallisten rajoitustoimien aikana mahdollisuudet sosiaalisiin kontakteihin olivat vähäisiä. Joka neljäs opiskeleva nainen ja joka kolmas opiskeleva mies kertoi, ettei tunne kuuluvansa yhteenkään opiskeluun liittyvään ryhmään.
Kehittämispäällikkö Suvi Parikka THL:stä sanoo, että etenkin nuorilla korkeakouluopiskelijoilla opiskeluryhmän tuen puute vaikeuttaa opiskelemista.
– On tärkeää, että opiskelijat saavat tukea korkeakouluista ja pääsevät mukaan opiskelijajärjestöjen ja muiden yhteisöjen toimintaan, Parikka sanoo tiedotteessa.
Liikunta ja uni auttavat toipumisessa
Parikka tähdentää myös terveellisten elintapojen merkitystä. Tulosten mukaan jo vähäinenkin liikunnan harrastaminen voi auttaa toipumisessa. Liikkuvista opiskelijoista ahdistuksen ja masennuksen oireita koki joka kolmas. Puolet niistä opiskelijoista, jotka eivät liikkuneet säännöllisesti, kertoi samoista oireista.
Joka neljäs opiskelija kertoi kyselyssä kärsivänsä päiväaikaisesta väsymyksestä. Heistä kaksi kolmesta koki ahdistuksen ja masennuksen oireita. Joka kymmenes opiskelija kertoi, että unet jäävät liian lyhyiksi netin käytön vuoksi.
Opiskelijoiden terveystutkimukseen kutsuttiin noin 12 000 satunnaisesti valittua 18–34-vuotiasta perustutkinnon opiskelijaa ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Kyselyyn vastasi liki 6 300 opiskelijaa. Kysely toteutettiin verkossa viime kevät-talvena koronaepidemian kolmannen aallon aikana. Tutkimus tehdään neljän vuoden välein.