Yhden lapsen politiikan karmea puoli – Feng Jianmei pakotettiin aborttiin seitsemännellä kuulla

raskaus, raskaana
Feng Jianmei oli raskaana seitsemännellä kuulla, kun hänen lapsensa abortoitiin väkisin. Kuvituskuva. STT-Lehtikuva
Julkaistu 29.10.2015 18:37

MTV UUTISET

Kiinan yhden lapsen politiikka on aiheuttanut paitsi väestönkasvun rajoittamista, myös todellisia murhenäytelmiä niille, jotka eivät ole lakia noudattaneet.

Yksi tunnetuimmista tapauksista on Feng Jianmeille tehty pakkoabortti kesäkuussa 2012. Tapauksen saaman julkisuuden uskotaan vaikuttaneen siihen, että yhden lapsen politiikasta alettiin käydä laajaa kriittistä keskustelua niin Kiinassa kuin muuallakin.

Feng oli seitsemännellä kuulla raskaana ja odotti toista lastaan. Hän kuvitteli voivansa tehdä toisen lapsen, koska perhe asui maaseudulla ja edellisen lapsen syntymästä oli jo viisi vuotta. Tämä osoittautui kohtalokkaaksi erehdykseksi. 

Paikalliset viranomaiset vaativat yhden lapsen politiikkaan vedoten perheeltä 40 000 juanin (noin 5700 euron) sakkomaksua. Kun perheellä ei ollut varaa maksaa sakkoa, nainen vangittiin, pakotettiin allekirjoittamaan aborttimyöntymys ja käymään läpi abortti.

Väkisin sairaalaan tyynyliinä pään ympärillä

Feng kertoi myöhemmin, että aluksi perheen kotiin tulleet viranomaiset yrittivät suostutella hänet allekirjoittamaan aborttipäätöksen. Kun hän ei suostunut, tilanne muuttui uhkaavaksi.

Feng yritti kahdesti paeta sukulaisten luokse, mutta hänet löydettiin molemmilta pakomatkoiltaan ja vietiin lopulta väkisin sairaalaan tyynyliina pään yli vedettynä. Häntä myös hakattiin matkan aikana. Lopulta hänelle annettiin väkisin injektio joka käynnisti abortin. Lapsi menehtyi kohdussa hapen puutteeseen ja syntyi kuolleena seuraavana päivänä.

Kahta viikkoa myöhemmin perhe käynnisti mediamylläkän. Fengin sisar oli onnistunut sairaalahenkilökunnan estelyistä huolimatta ottamaan muutaman kännykkäkuvan ja videon sisarestaan ja tämän kuolleesta lapsesta, ja perhe päätti julkaista kuvat netissä.

Järkyttävissä kuvissa Feng tuijottaa apaattisena sairaalan sängystä kuollut lapsi vierellään. Uutinen ja kuvat levisivät salamannopeasti netissä ja herättivät raivoa sekä Kiinassa että ulkomailla. Muun muassa Euroopan parlamentti otti asiaan kantaa heinäkuussa 2012, ja tuomitsi pakkoabortit yleensä ja Fengin tapauksen erityisesti.

Lopulta Kiinassa käynnistettiin tutkinta ja useita viranomaisia erotettiin. Tutkintakomissio päätyi ratkaisuun, että Fengin perhe ei ollut oikeutettu toiseen lapseen, sillä heitä ei laskettu maatalousväestöön, mutta siitä huolimatta heidän oikeuksiaan on loukattu.

Syyksi katsottiin paikallisten viranomaisten heikko laintuntemus. Fengin perheelle myönnettiin rahallinen korvaus - laiha lohtu menetetystä lapsesta ja äärimmäisen traumaattisesta synnytyksestä, mutta ainakin julkinen tunnustus siitä, että heitä oli kohdeltu väärin.

Monien analyytikoiden mukaan juuri Fengin tapaus on ollut eräs keskeinen vedenjakaja sekä Kiinan yhden lapsen politiikassa että internet-vaikuttamisessa. Tapaus osoitti, että ihmisoikeusloukkauksia on internet-aikana yhä vaikeampi lakaista maton alle. 

Lähteet: Reuters, ITV, AFP

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat