"Lääkäri upotti hengissä syntyneen tytön vesisankoon" – Kiinan yhden lapsen politiikka johti tragedioihin

Kiinalainen äiti, vauva, yuezi
Kiina luopui vuoden alussa yhden lapsen politiikasta. Nykyisin kiinalaisperheet saavat tehdä kaksi lasta. Kuvituskuva.
Julkaistu 27.09.2016 06:16
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Zhang Xinin asuntoon ilmaantui viisi vuotta sitten yhtäkkiä 20-30 miestä ja naista. Zhang ei tuntenut heitä mutta oletti ryhmän olevan viereisen kylän perhesuunnitteluviranomaisia. Ryhmä vei Zhangin säilöön, he soittivat hänen miehelleen ja vaativat 4000 euron sakkomaksua toisesta syntymässä olevasta lapsesta tai muuten seitsemännellä kuukaudella raskaana olevan Zhangin sikiö abortoitaisiin.

Tämä kauhukokemus kerrotaan Mari Mannisen tuoreessa kirjassa "Yhden lapsen kansa", jossa perehdytään Kiinan yhden lapsen politiikan seurauksiin kuten massiivisiin abortteihin, salavauvoihin, pikkukeisareihin ja hylättyihin tyttäriin.

Kiinassa vuonna 1980 aloitettu yhden lapsen politiikka kumottiin vasta tämän vuoden alussa. Tosin monilla kiinalaisilla on politiikasta huolimatta ollut useampia lapsia.

Kaksoset saivat syntyä rauhassa ja maaseudulla hyväksyttiin toisinaan toinen lapsi, jos ensimmäinen oli tyttö. Myös rahalla saattoi ostaa luvan tehdä toinen lapsi. Sakkomaksu on vastannut keskimäärin monen vuoden palkkaa.

Jos lapsi kuitenkin ilmaantui ilman lupia tai maksuja maailmaan, hänelle ei ole yleensä annettu hukou-todistusta. Hukou on käytännössä lupa olla olemassa, sillä ilman paperia myöhempi sairaanhoito ja kouluttaminen eivät välttämättä onnistu. Tällaisia "mustia lapsia" on Kiinassa miljoonia.

1:51img

Viranomainen vahti naisten kuukautisia

Yhden lapsen politiikka johti valtavaan hedelmällisessä iässä olevien naisten kontrollointiin. Joissakin kylissä naimisissa ja hedelmällisessä iässä oleville naisille tehtiin raskaustesti monta kertaa vuodessa. Kirjassa kerrotaan, että naiset koottiin yhteen ja heidän piti pissata purkkiin.

Mari Manninen on haastatellut Dong Meitä, joka vahti työkseen naapureiden kuukautisia ja painosti heitä tarvittaessa abortteihin. Hän oli kylän syntyvyydensäännöstelystä vastaava henkilö eli valtion perhesuunnittelukoneiston alin ja ehkä myös halveksituin ratas.

"Aiemmin naimisissa olevien naisten piti käydä kertomassa hänelle, milloin heillä on kuukautiset. Tämä on ollut yleinen tapa maalaiskylissä ympäri Kiinaa, ja ainakin vielä 1990-luvulla monissa kaupunkien valtionyhtiöissäkin oli seinällä kuukautistaulu, johon naisen piti merkitä kiertonsa. Näin pystyttiin kätevästi seuraamaan, ettei kukaan ollut luvatta raskaana", Mari Manninen kertoo kirjassa.

Kirjassa kerrotaan myös valtion virallinen näkemys sopivien yhdyntöjen määrästä. Kiinassa ehkäisyvälineet on jaettu ilmaiseksi ja jos naista tai miestä ei ollut steriloitu tai nainen ei käyttänyt kierukkaa, pariskunnille jaettiin 10-20 kondomin sisältävä paketti kerran kuukaudessa. Dong vakuuttaa, että se riitti hyvin kuukaudeksi.

Luvaton raskaus johti monenlaiseen vainoon

"Jos luvatonta lasta odottanut nainen ei ymmärtänyt itse mennä raskaudenkeskeytykseen, perhesuunnitteluviranomaiset tulivat juttusille. He maanittelivat ja uhkailivat. He saattoivat jopa viedä perheen pyörän tai television tai pidättää jonkun perheenjäsenen pantiksi, kunnes raskaana oleva suostui aborttiin."

Vainon kohteeksi joutui myös jutun alussa mainittu Zhang Xin. Hänen miehensä pystyi keräämään vaaditun 4000 euron sakkomaksun lainaamalla rahaa naapureilta. Perhesuunnitteluviranomaisille tämä ei kuitenkaan riittänyt vaan he päättivät abortoida lapsen väkisin.

Zhang Xin kertoo kirjassa, kuinka lääkäri pisti piikin sikiön päähän. Piikin oli tarkoitus tappaa sikiö, joka oli jo lähellä syntymää. Tuntien jälkeen lapsi syntyi mutta se ei ollutkaan kuollut, kuten oli tarkoitus.

– Se oli yhä elossa ja alkoi itkeä. Lääkäri upotti tytön vesisankoon. Sitten lääkäri käveli vain pois sanomatta sanaakaan. En saanut edes pitää vauvani ruumista, Zhang tilittää kirjassa.

Perhesuunnittelua kylätasolla hoitanut Dong Mei pitää edelleen yhden lapsen politiikkaa hyvänä käytäntönä.

– Yhden lapsen politiikka paransi naisten asemaa. Monen lapsen tekeminen on terveydelle raskasta ja monilapsinen perhe on köyhä. Yhden lapsen politiikan myötä myös tyttöjen arvostus on kasvanut.

Vuoden alusta lähtien Kiinassa on virallisesti saanut synnyttää kaksi lasta. Edelleen useampien lasten tekeminen on kiellettyä.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat