Yhdyskuntapalvelu on vakiinnuttanut asemansa vaihtoehtona vankilalle – "Auttaa myös heitä itseään"

2:11img
MTV Uutisten kysely vankiloiden johtajille: Jengiytyminen aiheuttaa turvallisuushuolia vankiloissa.
Julkaistu 24.04.2022 05:30

MTV UUTISET – STT

Palvelun ajatuksena on muun muassa tukea syrjäytyneiden henkilöiden sopeutumista yhteiskuntaan.

Rikoksia on voinut sovittaa yhdyskuntapalvelulla jo runsaan 30 vuoden ajan. Pelastusarmeijalla on pitkä historia vankityöstä, ja perinne jatkuu nyt myös yhdyskuntapalvelua suorittavien kanssa.

Yhdyskuntapalvelua pidetään ankaruudeltaan ehdollisen ja ehdottoman vankeuden väliin sijoittuvana rangaistuksena. Sitä voidaan tuomita enintään kahdeksan kuukautta kestävän ehdottoman vankeuden sijasta tai ehdollisen vankeuden ohella.

– Olemme nähneet vuosien varrella, että kun ihmiset saavat tehdä toisille hyvää, se auttaa myös heitä itseään. Moni päättää voimaantuneena palvelujaksonsa, kuvailee Pelastusarmeijan Tampereen osaston johtaja, kapteeni Kaisu Leino.

Hänen miehensä, osaston toinen johtaja Riku Leino mainitsee, että voimaantuminen on johtanut jopa siihen, että muutama palvelua suorittanut on palannut järjestöön tekemään vapaaehtoistyötä.

Osastossa on parhaillaan kaksi palvelua suorittavaa, jotka ovat mukana järjestämässä maksutonta yhteisöruokailua kolmesti viikossa ja tekevät siivoustöitä. He voivat osallistua myös koulutuksiin, joissa vahvistetaan tunne- ja työelämäosaamista ja tietokonetaitoja.

Työtehtäviin vaikuttaa myös ihmisten osaaminen. Leinojen edellisillä komennuspaikoilla esimerkiksi eräs palvelusta suorittanut teki powerpoint-esityksiä ja toinen sai merkittävän roolin joulun tilaisuuksien hengennostattajana.

Voisi käyttää useammin

Yhdyskuntapalvelua voisi hyödyntää vielä useammin, sanoo erityisasiantuntija Pia Andersson Rikosseuraamuslaitoksesta (Rise). Hänen mukaansa oikeusprosessissa kaikille potentiaalisille syytetyille pitäisi laatia seuraamusselvitys eli tarjota mahdollisuus osallistua yhdyskuntapalvelun suorittamisen edellytysten arvioon.

– Vankiloissa suurin ryhmä on alle neljän kuukauden vankeuteen tuomitut. Syyteharkinnan ja tuomioistuinkäsittelyn aikana voisi kiinnittää huomiota siihen, että nykyistä useammalle annetaan mahdollisuus päästä arvioon.

Myös Risen vuonna 2020 julkaiseman tutkimuksen mukaan seuraamusselvitys voi jäädä pyytämättä, jos syyttäjä tai tuomari itse arvioi syytetyn olevan soveltumaton yhdyskuntaseuraamukseen esimerkiksi aiempien rikosten yhteydessä ilmenneiden päihdeongelmien takia. Soveltuvuuden arviointi on kuitenkin laissa määritelty Risen tehtäväksi.

Tutkimuksen mukaan yhdyskuntaseuraamusten käyttöä voisi tehostaa lisäämällä eri viranomaisten tietämystä niiden sisällöistä ja vaikuttavuudesta.

Andersson huomauttaa, että palvelu voi myös alkaa päihdehoitojaksolla. Henkilön pitää kuitenkin olla työkykyinen aloittaessaan työpalvelun.

Tilastokeskuksen tuomiotilastojen mukaan muuntokelpoisista ehdottomista vankeusrangaistuksista muunnettiin yhdyskuntapalveluksi 29 prosenttia vuonna 2020.

Arkielämä jatkuu

Rise etsii palvelupaikat ja valvoo palvelun suorittamista. Tavoitteena on löytää tuomitun kanssa yhteistyössä hänelle sopivia tehtäviä. Moni sijoittuu sosiaali- ja terveysalan paikoille valtiolla tai kunnissa. Paikkoja löytyy myös muista organisaatioista, jotka eivät tavoittele voittoja tai tuottavat palveluja julkisyhteisöille.

– Tehtävät ovat usein avustavia. Palvelupaikkana voi olla vaikkapa vanhainkoti tai suurkeittiö. Tarjolla on myös esimerkiksi rakennus- ja remonttitöitä kunnissa, huoltotehtäviä urheilukentillä ja jäähalleissa tai puistotöitä. Seurakunnista löytyy usein tehtäviä, kuten hautausmaiden kunnostusta ja auttamista jumalanpalveluksissa, Andersson listaa.

Palvelua suorittava asuu kotona ja voi opiskella tai työskennellä normaalisti. Ajatuksena on myös tukea syrjäytyneiden henkilöiden sopeutumista yhteiskuntaan.

– Rangaistusvaikutus tulee siinä, että normeja rikkoneen pitää noudattaa velvollisuuksiaan ja palkattomalla työllä tavallaan sovittaa takaisin sitä haittaa, jota hän on aiheuttanut. Samalla hän tuo omalla työpanoksellaan hyvää yhteisöönsä ja yhteiskunnalle.

"Jokainen on arvokas"

Jo Leinojen edellisissä määräyspaikoissa Kouvolassa ja Kuopiossa oli yhdyskuntapalvelua suorittavia. Tampereelle tullessaan he ottivat heti yhteyttä Riseen yhteistyön jatkamiseksi. Korona tosin keskeytti sijoitukset heti kättelyssä, mutta nyttemmin palvelupaikkoja on voitu taas tarjota. 

Miksi Pelastusarmeija haluaa auttaa harhateille joutuneita? 

– Kristillisestä arvomaailmasta nousee ajatus, että jokainen on arvokas ja ansaitsee uuden mahdollisuuden. On ollut ilo huomata, että Rikosseuraamuslaitoksella on vastaavia tavoitteita kuin meillä. Heillä taustalla lakikirja, meillä Raamattu, mutta molemmilla on yhteinen halu auttaa ihmistä takaisin omille jaloilleen, Kaisu Leino pohtii. 

Hän kertoo nähneensä vuosien varrella nuoria ihmisiä, jotka ovat ajautuneet päihteiden käyttöön. Heiltä puuttuu onnistumisen ja merkityksellisyyden kokemuksia, joita yhdyskuntapalvelussa on mahdollista saada.

11:00img

Ex-jengipomo Keijo Vilhusen erikoishaastattelu vankilassa.

Tuoreimmat aiheesta

Yhteiskunta