Yhdysvallat kehottaa Turkkia ja Unkaria ratifioimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet nopeasti

Anthony Blinken puhuu Naton kokouksessa Brysselissä.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.STELLA Pictures / ddp
Julkaistu 20.01.2023 05:55

MTV UUTISET – STT

Ulkoministeri Antony Blinken vakuutti Haavistolle ja Billströmille Yhdysvaltain tukevan maiden Nato-jäsenyyksiä.

Yhdysvallat kehottaa viimeisiä sotilasliitto Naton jäsenmaita ratifioimaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyden nopeasti, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.

Blinken keskusteli asiasta torstaina puhelimitse Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) sekä Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeriön julkaiseman lausunnon mukaan Blinken vakuutti Haavistolle ja Billströmille Yhdysvaltain tukevan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä sekä uskovan vahvasti, että Suomi ja Ruotsi ovat valmiita liittymään Natoon.

–  Toivotamme Suomen ja Ruotsin tervetulleeksi Natoon niin pian kuin mahdollista, Blinken kirjoitti Twitterissä.

Lue myös: Valiokunta: Oma puolustus ja muut liittolaisuudet tarpeen Natossakin – keskiössä Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Pohjoismaat

Blinken kertoi myös vakuuttaneensa molemmille ulkoministereille maiden vahvoja kahdenvälisiä suhteita.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien toteutuminen on kiinni vielä Turkin sekä Unkarin ratifioinneista.

Unkari on luvannut hoitaa ratifioinnin helmikuun alussa, mutta Turkki ei ole missään vaiheessa antanut ratifioinnille aikataulua. Turkki on asettanut sekä Suomelle että Ruotsille useita vaatimuksia ehdoksi ratifioinnille.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu tapasi Blinkenin keskiviikkona Yhdysvalloissa, missä Cavusoglu yritti jouduttaa F-16-hävittäjäkauppoja.

Mediatietojen mukaan Yhdysvaltain hallinto olisi valmis myymään Turkille sen kaipaamia hävittäjiä. Yhdysvaltojen on kuitenkin arveltu haluavan käyttää kauppoja vipuvartena, jolla Turkki saataisiin hyväksymään Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon.

Tuoreimmat aiheesta

Nato