Yhdysvalloilta 375 miljoonan dollarin arvoinen sotilasapupaketti Ukrainalle

Paketti sisältää muun muassa ammuksia Himars-raketinheittimiin, rypäleammuksia sekä taktisia ajoneuvoja.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken julkisti keskiviikkona uuden 375 miljoonan dollarin arvoisen sotilasapupaketin Ukrainalle. Paketti sisältää muun muassa ammuksia Himars-raketinheittimiin, rypäleammuksia sekä taktisia ajoneuvoja.

Blinken sanoi tiedotteessa Yhdysvaltojen olevan sitoutunut Ukrainan puolustamiseen Venäjän brutaalia aggressiota vastaan. Hän lisäsi, että uudet tarvikkeet toimitetaan mahdollisimman pian.

Presidentti Joe Bidenin hallinnon alla Yhdysvallat on antanut Ukrainalle taloudellista ja sotilaallista apua noin 175 miljardin dollarin edestä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Tilanne voi muuttua, kun Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalit marraskuun 5. päivä.

Trump kritisoi Zelenskyiä

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on jatkanut kriittisiä kommentteja Yhdysvaltojen Ukrainalle myöntämästä avusta. Hän on muun muassa kutsunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä "maapallon suurimmaksi myyntimieheksi".

– Joka kerta, kun Zelenskyi tulee Yhdysvaltoihin, hän lähtee pois 60 miljardin dollarin kanssa, Trump sanoi aiemmin tällä viikolla.

Hän lisäsi Yhdysvaltojen olevan "jumissa siinä sodassa, ellen minä ole presidentti".

Keskiviikkona Trump syytti Zelenskyiä siitä, että tämä olisi kieltäytynyt tekemästä sopimusta, jotta sota Venäjän kanssa saataisiin loppumaan.

– Me annamme edelleen miljardeja dollareita miehelle, joka kieltäytyy tekemästä sopimusta, Zelenskyille, Trump sanoi kampanjatapahtumassaan Pohjois-Carolinassa.

Yhdysvalloissa vierailulla olevan Zelenskyin on tarkoitus tavata torstaina presidentti Biden sekä demokraattien presidenttiehdokas, varapresidentti Kamala Harris.

Tiettävästi suunnitelmissa oli ollut myös tapaaminen Trumpin kanssa. Uutistoimisto AP:lle kerrottiin kuitenkin Trumpin kampanjaorganisaatiosta, ettei presidenttiehdokkaalla ole aikomusta tavata Zelenskyiä tällä viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat