Yllätyskäänne: Zelenskyi tapaa Trumpin

Kamala Harris vakuutti Zelenskyille tukensa Ukrainan kansaa kohtaan olevan järkkymätön.

Yhdysvaltain entinen presidentti ja republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kertoi toimittajille torstaina tapaavansa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin perjantaina New Yorkissa.

Trump sanoi tapaavansa presidentin tämän pyynnöstä perjantaiaamuna Trump Towerissa. Aiemmin Trumpin kerrottiin kieltäytyneen Zelenskyin tapaamisesta.

– On sääli, mitä Ukrainassa tapahtuu. Niin paljon kuolemaa, niin paljon tuhoa. Se on kamala asia, Trump sanoi.

Republikaaniehdokas sanoi odottavansa Ukrainan presidentin tapaamista, mutta osoitti myös, ettei ollut tyytyväinen Zelenskyin taannoin The New Yorker -lehdelle antamiin kommentteihin. 

Zelenskyi sanoi lehdelle, ettei usko Trumpin todella tietävän, miten sota saadaan loppumaan.

– Uskon olevani eri mieltä hänen kanssaan. Hän ei tunne minua, Trump sanoi asiasta kysyttäessä.

– Uskon pystyväni saamaan aikaan sopimuksen, joka lopettaa sodan, hän lisäsi.

Trump on aiemmin sanonut, että mikäli hänestä tulisi presidentti, Ukrainan ja Venäjän välinen sota loppuisi 24 tunnissa. Hän ei ole kuitenkaan eritellyt, millä ehdoin se tapahtuisi.

Keskiviikkona Trump syytti Zelenskyiä siitä, että tämä olisi kieltäytynyt tekemästä sopimusta, jotta sota Venäjän kanssa saataisiin loppumaan.

– Me annamme edelleen miljardeja dollareita miehelle, joka kieltäytyy tekemästä sopimusta, Zelenskyille, Trump sanoi kampanjatapahtumassaan Pohjois-Carolinassa.

Trump on ollut kriittinen Yhdysvaltain Ukrainalle antamaa avustusta kohtaan.

Harrisilta piikki Trumpin suuntaan

Yhdysvaltain varapresidentti ja demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris vakuutti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille, että hänen tukensa Ukrainan kansaa kohtaan on järkkymätön. 

Harris ja Zelenskyi tapasivat torstaina Valkoisessa talossa.

Varapresidentti totesi Zelenskyille ukrainalaisten olevan rohkeita puolustaessaan kotejaan, kotimaataan, vapauttaan ja demokratiaansa brutaalia diktaattoria vastaan.

Vakuuttaessaan uskollisuuttaan Ukrainalle Harris kritisoi myös epäsuorasti kilpakumppaniaan Trumpia tämän Ukraina-kannoista. 

Harris ei maininnut Trumpia nimeltä, mutta sanoi, että "jotkut maassani sen sijaan pakottaisivat Ukrainan luopumaan suurista osista itsenäisiä alueitaan".

– Nämä ehdotukset ovat samoja kuin (presidentti Vladimir) Putinin. Ja haluan tehdä tämän selväksi, nämä eivät ole rauhanehdotuksia. Sen sijaan ne ovat ehdotuksia antautumisesta, hän sanoi Zelenskyin rinnalla.

Biden: "Ukraina voittaa"

Aiemmin torstaina Zelenskyi tapasi Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin, joka vakuutti Zelenskyille, ettei Venäjä voita Ukrainassa.

– Venäjä ei voita. Ukraina voittaa, ja me olemme mukananne joka askeleella, Biden vakuutti isännöidessään Zelenskyiä Valkoisessa talossa.

Zelenskyi puolestaan kertoi arvostavansa syvästi sitä, että Ukraina ja Yhdysvallat ovat seisseet rinta rinnan.

Biden kertoi ennen tapaamista, että Yhdysvallat lisää Ukrainalle annettavaa sotilaallista tukea lähes kahdeksan miljardin dollarin arvosta.

Biden myös kertoi kutsuneensa koolle Ukrainaa sotilaallisesti tukevien yli 50 maan johtajien huippukokouksen Saksaan lokakuussa.

Lue myös:

    Uusimmat