Vapaus kiinnostaa Yhdysvaltain työmarkkinoilla nyt enemmän työnteko, ainakaan työnteko hinnalla millä hyvänsä. Vapaudenkaipuu ilmenee irtisanoutumisina töistä, sanovat Uutisaamussa vierailleet asiantuntijat. Suomessa aivan vastaavanlaisesta ilmiöstä ei ole vielä näyttöä, mutta täälläkin halukkuus vaihtaa työpaikka on lisääntymässä.
Yhdysvalloissa on ollut käynnissä jo jonkin aikaa ennätykselliseksikin kuvailtu irtisanoutumisaalto töistä. Ilmiön syitä on vielä vaikeaa eritellä täydellä varmuudella ja koronapandemiallakin lienee oma vaikutuksensa ilmiöön. Kuitenkin kyseessä on kuitenkin ollut selkeä muutos.
– Jo pidempään on ollut kasvussa sellainen ajattelu, että haetaan merkityksellisyyttä. On kaikkien oikeus miettiä, miten laadukas työpäiväni on ja saanko kaikki irti tehot itsestäni irti työyhteisössä, sanoo Pia Lappalainen, joka on muun muassa Aalto-yliopiston dosentti.
Lue myös: Oletko harkinnut työpaikan vaihtamista? Tutkimus osoittaa, kenen lompakko kasvaa vaihtaessa
Korona-aika on Sivosen mukaan saanut ihmiset pohtimaan omaa suhdettaan työhönsä ja työpaikkaansa. Ihmiset pohtivat nyt tekemänsä työn miellekkyyttä myös muun elämän kannalta.
– Joidenkin tutkimusten mukaan taustalla on sellaisia syitä, että ihmiset eivät ole valmiita tekemään missä tahansa olosuhteissa ja johtamiskulttuurissa töitä. Todella tärkeäksi muodostuu työn ja muun elämän tasapaino, se miksi töitä tehdään ja miten se yhteisö koetaan. Ei olla valmiita mihin tahansa, sanoo henkilöstöjohtaja Outi Sivonen palvelumuotoiluyhtiö Solitasta.
Suomessakin halutaan vaihtaa työpaikkaa aiempaa enemmän
Lappalaisen mukaan aivan vastaavanlaisesta ilmiöstä Suomessa ei ole vielä tilastollista näyttöä. Suomessakin on sen sijaan näyttöä siitä, että yhä useampi haluaa vaihtaa työpaikkaa.
– Työpaikanvaihtohalukkuudesta on ilmeisesti näyttöä ja se vaikuttaa ihmisten motivaation ja sitoutumiseen. Jos haikailee toisaalle, niin se tietysti näkyy motivaatiossa, työnteossa ja tuottavuudessa, Lappalainen sanoo.
Myös täällä ihmiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota työpaikan ilmapiiriin.
– Kaikki me haluamme tulla työpaikalla kohdatuksi emmekä ratkaistuiksi, Sivonen sanoo.
Pomot ovat Suomessa lähestyttäviä ja lämpimiä
Lappalainen arvelee, että Suomessa ei ole nähty irtisanoutumisaaltoa osin sen takia, että johtamisen tutkimusten mukaan Suomessa hyvää koko maailmankin mittakaavassa vertailtuna.
Lue myös: Asiantuntijat luopuisivat etätyösuosituksesta – "En usko kaikkien palaavan rynnimällä toimistolle"
– Maailmalla kadehditaan esimerkiksi sitä, että meillä pomot ovat aika lähestyttäviä ja lämpimiä. Meillä on matala hierakkia, vahva kumppanuusajattelu. Meillä uskaltaa mennä ehdottamaan ajatuksia ja saa jopa kritisoida.
Suomalaisessa työelämässä kannattaisi Lappalaisen mukaan vahvistaa dialogisuutta ja pohtia sitä, miten erimielisyyttä kohdataan.
– Sovun johtaminen on yksi iso teema, se miten men kohtaamme eriävät mielipiteet. Emme halua kuitenkaan tukahduttaa konflikteja, koska sitä kautta voi hyviä innovaatioita, Lappalainen sanoo.