Moni pohtii työpaikan vaihtoa – yksi havainto kyselyssä yllätti asiantuntijan

Tutkimuksen mukaan moni on heikosti sitoutunut nykyiseen työnantajaansa.

Tuoreesta Työnhaku Suomessa 2024 -kyselystä käy ilmi, että moni haluaisi vaihtaa työpaikkaa. Tutkimuksen antia puitiin yllä Huomenta Suomen haastattelussa.

Kysely keskittyy nimenomaan työntekijöiden näkemyksiin. Se osa Duunitorin Kansallista rekrytointitutkimusta, jonka teossa oli mukana Taloustutkimus.

Tiedonkeruu tehtiin kesällä 2024 ja tutkimukseen osallistui yli 2 400 suomalaista, Duunitorin verkkosivuilla kerrotaan.

Huomenta Suomessa vieraillut johtava työnantajakuva- ja strategiakonsultti Lauri Vaisto kertoo erään keskeisen havainnon olleen se, että ihmiset näyttäisivät olevan aika heikosti sitoutuneita nykyisiin työnantajiinsa tällä hetkellä.

– Alttius vaihtaa työpaikkaa on aika korkea. Noin neljä viidestä miettii tällaisia asioita, hän sanoo.

Vaisto mainitsee myös toisen havainnon: noin 40 prosenttia irtisanoutuneista lähti työstään ilman selkeää suunnitelmaa siitä, mihin ovat seuraavaksi menossa.

– Tämä oli jollain tavalla yllättävä tieto taloustilanteessa, hän sanoo.

Taustalla "tutut ja turvalliset" syyt

Halulle lähteä nykyisestä työstä on Vaiston mukaan niin sanotusti tuttuja ja turvallisia syitä: heikko johtaminen ja työilmapiiri. 

– Johtamisen ja kulttuuriin nämä yleensä liittyvät.

Alasta ja ikäryhmästä riippuen päätökseen voi vaikuttaa sekin, millaiset etenemismahdollisuudet työntekijällä omassa työssään on.

Työterveydessä pohditaan johtamista ja lähtöhaluja

Lähetyksessä vieraillut työterveyspsykologi Sannamari Ahola kertoo, että huonon johtamisen ja lähtöhalujen kaltaisia aiheita käsitellään paljon myös työterveyspsykologin vastaanotolla.

Ahola lisää, että hänen kokemuksensa mukaan ihmiset ovat hyvin sitoutuneita töihinsä sinänsä.

– Jos joutuu miettimään irtisanoutumista, ollaan yleensä sitoutuneita itse työn tekemiseen, on paljon ammattiylpeyttä ja haluttaisiin hoitaa työ hyvin, jos se vain olisi mahdollista ja olisi edellytykset työn teolle ja onnistumiselle.

Vaisto lisää, että ihmiset puhuvat paljon lähtöalttiudesta, mutta Suomessa on ihmisellä tosiasiassa aika korkea kynnys tehdä lopullinen valinta eli irtautua nykyisestä työstään ilman, että on toimeentulosta seuraavaksi mitään varmuutta.

Mitä pomot voisivat tehdä paremmin? Entä miltä irtisanoutuminen näyttää ansioluettelossa? Katso koko haastattelu yltä!

Lue myös:

    Uusimmat