Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean suhteet ovat taitekohdassa – "Pohjois-Korea on pettynyt siihen, ettei Trump voittanut"

AOP Kim Jong-un Pohjois-Korea 2
Julkaistu 15.11.2020 14:36

Pietu Heiskanen

pietu.heiskanen@mtv.fi

https://twitter.com/heiskanenpietu

Pohjois-Korea on pysynyt vaiti eikä ole reagoinut lainkaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Asiantuntijan mukaan on todennäköistä, että Bidenin valinta on epämieluinen lopputulos Pohjois-Korean johdolle.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisiin suhteisiin on odotettavissa muutos, kertoo uutiskanava CNN.

Donald Trumpin aikakaudella kommunistinen diktatuuri on saanut poikkeuksellista huomiota.

Trump on pyrkinyt luomaan henkilökohtaiset suhteet Pohjois-Korean johtoon. Trump on taannut kansainvälistä näkyvyyttä Pohjois-Koreaa itsevaltaisesti johtavalle Kim Jong Unille sekä Trumpille itselleen.

– Uskon, että Pohjois-Korea on pettynyt siihen, ettei Trump voittanut, entinen Pohjois-Korean asioista vastaava Yhdysvaltain erityisedustaja ja lähettiläs Joseph Yun sanoo CNN:n haastattelussa.

Yun on työskennellyt Yhdysvaltain erityisedustajana sekä presidentti Barack Obaman että Trumpin aikakaudella.

– Heille Trump oli iso juttu, heillä [Trumpilla ja Kimillä] oli kolme huippukokousta, jotka olivat ennenkuulumattomia tapaamisia, Yun kertaa Trumpin aikakauden tapahtumia.

Ennenkuulumattomia suhteita valtionjohtajien välillä kuvastaa myös lukemattomat kirjeet, joita he vaihtoivat Trumpin presidenttikaudella. CNN:n mukaan Trump itse kuvaili viestienvaihtoa “rakkauskirjeiksi”.

Biden kutsui Kimiä "roistoksi"

Biden on kritisoinut Trumpin poikkeuksellisia suhteita Pohjois-Koreaan, jotka Bidenin mukaan ovat heikentäneet Yhdysvaltain asettamia sanktioita Pohjois-Korealle.

CNN:n mukaan Biden kutsui Kimiä “roistoksi” viimeisessä presidenttiehdokkaiden tentissä. Biden oli kriittinen Pohjois-Koreaa kohtaan koko kampanjansa ajan.

Toisin kuin Trump, Biden on osoittanut jyrkästi olevansa haluton tapaamaan Kimin ilman reunaehtoja, kertoo CNN.

Aiemmat tapaukset osoittavat, että Pohjois-Korealla voisi olla halukkuutta provosoida Bidenin hallintoa sen aloittaessa toimintansa. Pohjois-Korea esimerkiksi teki ohjuskokeen vuonna 2017 vain viikkoja Trumpin virkaanastujaisten jälkeen.

Tähän skenaarioon ei kuitenkaan uskota. Koska Pohjois-Korea on todistanut, että sillä on mahdollinen mannertenvälinen ohjus, uusi ohjuskoe ei välttämättä ole enää maan johdon ykköstavoite. Pohjois-Korealla on myös muita ongelmia eikä esimerkiksi sanktioista kärsivä kansantalous paranna tilannetta.

– Jos heidän lausuntoja kuunnellaan tarkkaan, he usein antavat ymmärtää, mihin he tähtäävät ja voisin sanoa, että mitään viestejä suuresta provokaatiosta tai testistä ei ole annettu, Yonsein yliopiston apulaisprofessori John Delury Etelä-Koreasta arvioi.

Yunin mukaan Biden on kuitenkin osoittanut, että ulkopolitiikassaan uusi hallinto hoitaisi Pohjois-Korean suhteita diplomaattisin keinoin.

Tuoreimmat aiheesta

Joe Biden