Yhdysvaltain keskuspankki Fed pitää maanantaina kokouksen suljetuin ovin. Fed ei ole kertonut syytä kokoukselleen, mutta se ilmoitti kokouksesta pian sen jälkeen, kun kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB) kerrottiin kaatuneen.
Yhdysvaltain pankkiviranomainen otti perjantaina Silicon Valley Bankin määräysvaltaansa sen jälkeen, kun pankki ajautui akuuttiin kassakriisiin. Pankki oli uutistoimisto AFP:n mukaan suurin viranomaisen haltuun joutunut talletuspankki sitten vuoden 2008 finanssikriisin.
"Reaktiot suuria moneenkin uutiseen"
Pikavauhtia kriisiytyneen Silicon Valley Bankin romahduksen ei uskota laajenevan muihin pankkeihin.
Yhdysvaltain pankkiviranomainen otti perjantaina kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB) haltuunsa sen jälkeen, kun pankki ajautui akuuttiin kassakriisiin. Pankin määräysvallan ottaa valtion vakuusrahasto.
Teknologiayrityksiä rahoittanut pankki joutui tällä viikolla kriisiin ilmoitettuaan usean miljardin osakeannista. Sen seurauksena asiakkaat alkoivat vetää talletuksiaan pankista, mikä johti kassakriisiin ja pörssikurssien laskuun ympäri maailmaa.
Pankin kaatumisen vaikutukset ehtivät näkyä perjantaina myös Euroopan markkinoilla pankkien pörssikurssien kovana laskuna, kun esimerkiksi Deutsche Bank oli pahimmillaan yli kymmenen prosentin laskussa Frankfurtissa ja Nordea yli neljän prosenttia pakkasella Helsingissä.
– Markkinareaktiot viimeisen vuoden aikana ovat olleet yleisesti aika suuria moneenkin uutiseen, Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Kimmo Koskinen sanoo.
Pankilla suppea asiakaskunta
SVB:n kriisin taustalla ovat voimakkaasti nousseet korot ja niiden vaikutus pankin asiakkaisiin. Pankin asiakaskunta on pitkälti startup-yrityksiä, mikä voi auttaa rajoittamaan pankin romahduksen vaikutuksen leviämistä laajemmalle.
– Tämä pankkihan on hyvin erilainen ja se oli keskittynyt startup-toiminnan rahoittamiseen, eli ei tällä ole mitään yhtäläisyyksiä finanssikriisiin, joka johtui asuntomarkkinan velkabuumista, Koskinen sanoo.
SVB on suurin viranomaisen haltuun joutunut talletuspankki sitten vuoden 2008 finanssikriisin, mutta STT:lle kommentoinut Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen huomauttaa, että Yhdysvaltojen pankkisääntelyä on tiukennettu vuoden 2008 kriisin jälkeen. Siksi Puttonenkaan ei pidä todennäköisenä sitä, että kriisi lähtisi nyt leviämään kuin 15 vuoden takainen kriisi.
Myös uutistoimisto AFP:n mukaan analyytikot arvioivat riskin pieneksi sille, että SVB:n kriisi leviäisi laajemmin yhdysvaltalaispankkeihin.