Yhdysvaltojen yllä liiteli päivien ajan epäilty kiinalainen vakoilupallo. Mutta miksi käyttää vakoilupalloa, kun Kiinalla on myös vakoilusatelliitteja?
Uutiskanava Sky Newsille puhunut puolustusalan asiantuntija, professori Michael Clarke tiivisti vastauksen kahteen asiaan: vakoilupallojen suurin etu satelliitteihin verrattuna on, että niillä voi tähystää samaa paikkaa pitkän aikaa, ja samalla pallot ovat merkittävästi halvempia tuottaa ja lähettää kuin satelliitit tai dronet.
Maata matalalla kiertoradalla kiertävä satelliitti ei voi pysähtyä tarkkailemaan tiettyä kohdetta. Ja koska maapallo pyörii, yhden sijainnin jatkuvampaan tarkkailuun vaaditaan useampi satelliitti, ja silloinkin tarkkailu voi kestää vain kymmenisen minuuttia kerrallaan.
Vakoilupallot liikkuvat tuulen mukana, mutta samalla niillä on rajoitettu kyky liikkua myös itse esimerkiksi korkeutta muuttamalla. Eri korkeuksissa tuuli voi olla erisuuntainen.
Pallot täynnä huipputeknologiaa
Modernit vakoilupallot ovat täynnä huipputeknologiaa alkaen suurresoluutiokameroista ja tutkista, pitäen sisällään todennäköisesti myös signaalitiedusteluun kykenevää laitteistoa. Aurinkopaneelit tuottavat tarvittavan sähkön, ja tietoliikenneyhteys satelliitin kautta tarjoaa vakoilupallon käyttäjälle todennäköisesti reaaliaikaista dataa. Elektroniikka on 2000-luvulla pienentynyt niin paljon, että pallon kyytiin voidaan panna melkein minkälaista laitteistoa tahansa.
Lue myös: Tutkijan mukaan sekä Kiinassa että Yhdysvalloissa on tahoja, jotka hyötyvät väitetyn vakoilupallon ampumisesta alas
Uutiskanava CNN:lle puhunut Yhdysvaltain ilmavoimien eversti (evp) Cedric Leighton arveli, että epäilty kiinalainen vakoilupallo saattoi kuunnella matkapuhelin- ja radiosignaaleja. Kun pallon havainnot yhdistetään tietoon muista vakoiluoperaatioista, kokonaiskuva täydentyy.
Viime elokuussa yhdysvaltalainen turvallisuusalan yritys Sierra Nevada ilmoitti toimittavansa Britannian puolustusministeriölle korkealla lentäviä, miehittämättömiä valvonta- ja tiedustelupalloja. Myös Yhdysvallat on suunnitellut ja kokeillut pallojen käyttöä omalla maaperällään, kertoi Politico-lehti viime vuonna.