Vanhemmat voivat tulevaisuudessa tunnistaa lastensa välikorvatulehdukset kotioloissa käyttämällä kännykkäsovellusta. Tutkijoiden kehittämä sovellus hyödyntää puhelimen mikrofonia ja kaiutinta.
Science Translational Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa menetelmän havaittiin olevan vähintään yhtä luotettava kuin nykyisin lääkärikäytössä olevien laitteiden.
Sovellus toimii kaikuluotaamalla korvaa äänisignaalilla, jonka heijastuman se tämän jälkeen analysoi. Näin voidaan selvittää, onko korvassa välikorvatulehdukseen liittyvää nestettä. Samanlaista menetelmää hyödynnetään myös osassa ammattilaislaitteista.
Sovellus yhtä tarkka kuin ammattilaisten mittaukset
Kännykkäsovellusta testattiin 98 potilaalla, ja testin perusteella sovellus diagnosoi välikorvatulehdukset 85 prosentissa tapauksista ja tunnistaa myös terveet korvat 82 prosentin tarkkuudella. Tulokset ovat samaa luokkaa kuin tympanometriä tai pneumaattista otoskopiaa käytettäessä.
Tutkimuksessa myös 25 lapsipotilaan vanhempaa kokeili sovellusta, ja heidän tekemänsä mittaukset olivat yhtä tarkkoja kuin koulutettujen ammattilaisten mittaukset.
Videolla aiheena antibiootit sekä niiden tehon heikkeneminen. (Artikkeli jatkuu videon alla.)
10:55
Apua vanhemmille ja lääkäreille
Jos kännykkäsovellus osoittautuu luotettavaksi ja toimivaksi myös suuremmissa lisätutkimuksissa, se voi lähitulevaisuudessa auttaa vanhempia tunnistamaan todennäköiset välikorvantulehdukset ja mahdollisesti välttymään turhilta lääkärikäynneiltä. Sovellus voisi sopia myös etälääkärin avuksi.
Antibioottikuuri on edelleen ensisijainen hoito lasten akuutteihin korvatulehduksiin, mutta tutkimukset viittaavat lääkitysten olevan monille lapsille turhia. Lääkitys on kuitenkin paikallaan etenkin alle kaksivuotiaille lapsille, joiden oireet ovat erityisen kovat, kummatkin korvat ovat tulehtuneet tai korvasta tulee märkäistä vuotoa. Jos antibiootteja ei käytetä, lapsi tutkitaan uudelleen 2–3 päivän kuluttua, jollei hän ole selvästi paranemassa.
LUE MYÖS: "Antibiootteja ei automaattisesti tarvita" – milloin kannattaa lähteä lääkäriin lapsen korvatulehduksen vuoksi?
Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.