YK-komitea: Itärajalle saapuvien tulisi päästä turvapaikkamenettelyyn saapumistavasta riippumatta

Hallitus esittää poikkeuslakia itärajan tilanteen turvaamiseksi – tätä se tarkoittaa 4:07
Katso myös: Hallitus esitti itärajalle poikkeuslakia maaliskuussa.

Suositukset perustuvat Suomen kansainvälisiin ihmisoikeusvelvoitteisiin.
YK:n kidutuksen vastainen komitea on antanut suosituksia Suomelle, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan. Keskeisimpien suositusten joukkoon nostettiin Suomen itärajan tilanne.

Komitean mukaan kaikilla itärajalle saapuvilla turvapaikkaa hakevilla tulisi olla pääsy oikeudenmukaiseen ja tehokkaaseen turvapaikkamenettelyyn heidän oikeudellisesta asemastaan ja saapumistavastaan riippumatta.

Tällä hetkellä itäraja on suljettu ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetty muualle, lähinnä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Itärajan sulku on voimassa toistaiseksi.

Suomessa valmistellaan tällä hetkellä käännytyslaiksi kutsuttua poikkeuslakia, jonka turvin Suomi voisi tietyissä tarkoin rajatuissa tilanteissa kieltäytyä ottamasta turvapaikkahakemuksia vastaan.

Kidutuksen vastainen komitea myös kuuli Suomen valtuuskuntaa suullisessa kuulemisessa. Yksikönpäällikkö Krista Oinonen ihmisoikeustuomioistuin- ja sopimusasioiden yksiköstä ulkoministeriöstä kertoo, että komitea kysyi suullisessa kuulemisessa sisäministeriön lainsäädäntöhankkeesta.

Raportissa komitea viittaa kuitenkin itärajan syksystä saakka jatkuneeseen sulkuun, eli tilanteeseen ennen mahdollista uutta lainsäädäntöä.

Oinonen kertoo, että suositukset perustuvat Suomen kansainvälisiin ihmisoikeusvelvoitteisiin.

–  Suomi on sitoutunut ottamaan nämä suositukset asianmukaisesti huomioon ja jatkossa raportoimaan niiden täytäntöönpanosta, kertoo Oinonen STT:lle.

Esiin nostettiin myös viharikokset

Komitea nostaa 3–4 mielestään keskeisintä ja kiireellisintä asiaa. Nyt tällaisia asioita ovat itärajan turvapaikanhakijoiden lisäksi pidätettyjen oikeudet, tutkintavankien sijoittaminen poliisin säilöönottotiloihin ja viharikokset.

Näiden suositusten soveltamisesta tulee raportoida komitealle jo vuoden kuluttua.

Komitea suosittelee takaamaan kaikille pidätetyille perustavanlaatuiset oikeudet ja lopettamaan tutkintavankien sijoittamisen poliisin säilöönottotiloihin, nopeuttamaan oikeudenkäyntejä ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään tutkintavankeuden vaihtoehtoja.

Viharikoksista ilmoittamista tulisi edistää ja varmistaa, että viharikokset tutkitaan perusteellisesti, rikoksentekijöitä syytetään ja rangaistaan. Uhreille tarjotaan tehokkaat oikeussuojakeinot.

Sellien vessat on laitettu kuntoon

Lisäksi komitea antoi useita muita suosituksia esimerkiksi rangaistuslaitosten ylikuormittumisen vähentämisestä, naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisesta ja psykiatrisissa laitoksissa olevien vammaisten henkilöiden tilanteen parantamisesta.

Suomen seuraava määräaikaisraportti yleissopimuksen täytäntöönpanosta annetaan vuonna 2028. Tässä raportissa Suomen tulee kertoa kaikkien mainittujen asioiden tilanteesta.

YK:n kidutuksen vastainen komitea jatkaa suosittamista niin kauan, kunnes asia on sen mukaan korjaantunut. Positiivistakin kehitystä tapahtuu.

–  Suomi sai vuosikaudet suosituksia tältä komitealta liittyen vankiloiden puutteellisiin saniteettitiloihin, koska Suomellahan oli silloin näitä sellejä, joissa ei ollut kunnon vessoja, oli vain ämpärit, kertoo Oinonen.

Aiemmin suositukset aiheesta toistuivat, mutta nyt suositusta ei enää saatu, koska vankilatiloja on korjattu.

Lue myös:

    Uusimmat