Suomi sai moitteet uudistusten viipymisestä: Vankeja vessattomissa selleissä

paljuselli
Lehtikuva
Julkaistu 20.08.2015 00:06

MTV UUTISET - STT

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea on huolissaan uudistusten viipymisestä Suomen suljetuissa laitoksissa.

Torstaina julkistettavassa loppuraportissa komitea huomauttaa, että se voi joutua antamaan asiasta "julkisen lausunnon".

Eurooppalainen kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun vastaisen sopimuksen mukaan julkinen lausunto voidaan antaa, jos sopimusosapuoli ei suostu yhteistyöhön tai kieltäytyy parantamasta tilannetta komitean suositusten perusteella.

Järjestyksessään viidennessä Suomea koskevassa raportissa komitea nostaa jälleen kerran esiin muun muassa tutkintavankien säilyttämisen poliisin tiloissa, vankiloiden vessattomat niin kutsutut paljusellit sekä käytännöt vankien eristämisessä suljetuille osastoille.

Lisäksi komitea kiinnitti huomiota puutteisiin muutoksenhakumenettelyissä tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa olevien henkilöiden osalta.

Komitean johtopäätökset perustuvat vierailuihin poliisiasemilla, vankiloissa ja Niuvanniemen sairaalassa viime vuoden syyskuussa. Tarkastajien päähuomioista kerrottiin jo tuolloin.

Lopullinen raportti valmistui tämän vuoden maaliskuussa ja se julkaistaan nyt Suomen luvalla, kuten sopimus edellyttää.

Takuut tai sähköinen valvonta?

Suomen on vastattava raporttiin viimeistään ensi kuussa. Tutkintavankien osalta komitea kuitenkin vaati Suomelta reagointia jo kolmessa kuukaudessa.

Kesäkuulle päivätyssä englanninkielisessä vastauksessa oikeusministeriö viittaa valmistelutyöhön, jossa selvitettävinä vaihtoehtoina ovat olleet muun muassa sähköisesti valvottu matkustuskielto sekä vapaana olo takuita vastaan.

Tutkintavankeja voitaisiin myös siirtää poliisin suojista vankiloihin eri puolille maata, minkä kuitenkin on arvioitu aiheuttavan lisäkuluja sekä viivästyttävän tapausten poliisitutkintaa.

Valmistelutyön tavoitteena on päästä lopulta kokonaan eroon tutkintavankien säilyttämisestä poliisin tiloissa. Suomen mukaan aikataulua muutoksille ei voi kuitenkaan tarkentaa ennen kuin ehdotuksiin perustuvat päätökset on tehty.

– Lisäksi Suomen taloudellinen tilanne ja useiden miljardien eurojen säästötavoitteet vaikeuttavat tavoitteen saavuttamista, oikeusministeriö päättää vastauksensa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa