Glasgow’n suuren ilmastokokouksen yhteydessä ajetaan myös maailmanlaajuista täyskieltoa turvetuotteiden käyttöön puutarhataloudessa.
Kiellon eteneminen olisi karu isku valtionyhtiö Neovalle eli entiselle Vapolle, joka on energiaturpeen käytön vähentyessä suunnannut katseensa puutarhabuumiin.
Englannissa, Pohjois-Irlannissa ja Walesissa toimiva ympäristönsuojelujärjestö National Trust sekä joukko sen kansainvälisiä sisarjärjestöjä vaatii maailman hallituksia kieltämään turpeen käytön puutarhataloudessa eli puutarhaviljelyn kasvualustana.
Järjestöt kertovat, että ympäri maailman turvemaat toimivat hiilinieluna kaksi kertaa suuremmalle määrälle hiilidioksidia kuin metsät. Turvemaiden ojittaminen, turpeen nostaminen ja muu käyttö vapauttaa hiiltä ilmakehään.
– Turpeen nostaminen puutarhakäyttöön tuhoaa turvemaita ja lisää hiilidioksidipäästöjä. Hyviä vaihtoehtoja turpeelle on saatavissa, mutta hallitukset ja teollisuus eivät ole tehneet tarpeeksi tukeakseen siirtymää vaihtoehtoihin, järjestöt toteavat kannanotossaan.
BBC: Britannia aikeissa kieltää turpeen kuluttajamyynnin
National Trust on merkittävä maanomistaja Britanniassa, ja se on pyrkinyt jo lopettamaan turpeen puutarhakäytön omilla maillaan ja omissa tuotantoketjuissaan. Järjestöjen toimet eivät kuitenkaan riitä, ja siksi ne vetoavat maailman hallituksiin ilmastokokouksen yhteydessä.
– Hallitusten täytyy tehdä kiireellisiä ilmastoratkaisuja COP26-kokouksessa [Glasgow’n ilmastokokous] ja mahdollistaa siirtymä turvevapaaseen puutarhatalouteen, National Trust vetoaa.
– Vetoamme hallituksiin, jotta ne kuulevat tutkijoiden varoitukset, toimivat heti ja asettavat täyskiellon puutarhaturpeen käytölle ja myynnille.
BBC kertoo, että Britannian hallitus on jo aikeissa kieltää kompostiturpeen myynnin kuluttajille vuoteen 2024 mennessä. Järjestöt kuitenkin ulottaisivat kiellon kaikkiin puutarhatalouden turvetuotteisiin.
Myös Euroopan unionissa kaavaillaan turpeen käytölle lisärajoituksia, jotka voisivat toteutuessaan tarkoittaa jopa turpeen täyskieltoa.
Suomen valtionyhtiö tulilinjalla
Rajoitukset iskisivät toteutuessaan pahasti valtion pääomistamaan Neovaan eli entiseen Vapoon. Yhtiö, joka on joutunut vähentämään roimasti turpeen energiatuotantoa, on tämän seurauksena kääntänyt katseensa puutarhasektoriin ja panostanut vahvasti kasvualustoina ja kuivikkeena käytettävään turpeeseen.
Kauppalehti kertoi lokakuussa, että Neovan kuluvan vuoden arvioidusta 450 miljoonan euron liikevaihdosta kasvualustojen osuus on yli 70 prosenttia. Kasvualustojen raaka-aineista puolestaan reilut 70 prosenttia on turvetta – kasvualustana käytetään myös esimerkiksi puuhaketta.
Neovan kasvualustoihin keskittyvän Grow & Care -yksikön alla toimii tuotemerkkinä Kekkilä-BVB, joka kertoo olevansa maailman suurin puutarhaturvetuottaja. Kasvualustojen ja kuivikkeen lisäksi Neova käyttää turvetta niin sanottuun aktiivihiileen, jonka tuotanto on vasta alkamassa.
Neova: Erittäin merkittävä vaikutus
Neova kertoi äskettäin osavuosikatsauksessaan, että kasvualustojen myynti on kehittynyt hyvin ja tuonut yhtiölle suotuisan liikevaihtokehityksen. Grow & Care -yksikön liiketoimintaan liittyy kuitenkin riskejä.
– Mahdolliset kansainvälisen kaupan rajoitteet saattavat rajoittaa toimintakykyämme eri maanosissa. Toteutuessaan tällä riskillä olisi erittäin merkittävä vaikutus erityisesti Kekkilä-BVB:n liiketoimintaan, Neova varoitti.
Neova on vedonnut asiassa Suomen hallitukseen, jotta EU:n taksonomiasääntely ei kuihduttaisi yhtiön kasvuturveliiketoimintaa. Kestävän rahoituksen kriteerien kiristäminen voisi tarkoittaa sitä, että pankeilta ei enää heruisi rahoitusta yrityksille, jotka käyttävät turvetta.
Suomalaisyhtiön mukaan ”tilanne heijastuisi myös kasvihuoneviljelyyn kauttaaltaan”, sillä viljeleminen vaikeutuisi.
Neova on kertonut, että se tutkii parhaillaan myös turpeen korvaamista muun muassa puulla, ruokohelvellä ja rahkasammaleella, mutta vaihtoehtoisia kasvualustoja ei ole vielä olemassa tarvittavissa määrin.
– Jotta lähiruuan tuotanto voidaan turvata, tarvitaan valtavasti uusia materiaaleja, ja tarvitaan myös turvetta, toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoi.