Kokoukseen latautuu paljon odotuksia.
YK:n luontokokous eli YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolikokous alkaa Kanadan Montrealissa tänään.
Asiantuntijat ovat etukäteen arvioineet, että koronapandemian viivästyttämään kokoukseen latautuu paljon odotuksia. Kokouksessa sopimuksen osapuolet neuvottelevat siitä, miten luonnon köyhtyminen saadaan pysäytettyä.
Kokouksen tähtäimessä on, että vuonna 2030 luontokato on pysäytetty ja luonnon tila paranee, Suomen ympäristöministeriö kertoo tiedotteessa. Neuvotteluissa on tarkoitus hyväksyä neljä pitkän tähtäimen päämäärää vuodelle 2050.
Päämäärän saavuttamista tukee 22 toiminnallista tavoitetta, jotka on saavutettava vuoteen 2030 mennessä.
"Olennaista on tietenkin sekin, että suomalaista luontoa suojellaan Suomessa"
Kokouksessa odotetaan päätöksiä muun muassa maailmanlaajuisista maa-, vesi- ja merialueiden suojelutavoitteista sekä heikentyneiden maa- ja vesiekosysteemien ennallistamisesta.
Luontokadon torjuntaa pidetään keskeisenä paitsi muun muassa ihmisten ruokatuotannolle, myös taloudelle ja ennen kaikkea ilmastonmuutoksen torjunnalle.
– Luonnon monimuotoisuus heikkenee nopeammin kuin koskaan. Luontokato ja luonnon ekosysteemien romahtaminen ovat suurimpia ihmiskuntaa ja taloutemme perusteita uhkaavia haasteita. Tarvitsemme toimia kansainvälisesti, mutta olennaista on tietenkin sekin, että suomalaista luontoa suojellaan nimenomaan Suomessa, sanoi kokoukseen osallistuva ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) tiedotteessa.
– Luonto on iso osa myös ilmastokriisin ratkaisua. Metsät, suot, maaperä ja valtameret ovat hiilinieluja. Monimuotoinen luonto hillitsee myös ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kuten tulvia, eroosiota tai äärimmäisiä sääoloja, ministeri lisäsi.
Suomi neuvottelee Montrealissa osana Euroopan unionia. EU tavoittelee konkreettisia ja määrällisiä tavoitteita sekä vahvaa seurantaohjelmaa, jotta toimien edistymistä voidaan mitata ja seurata.
Kokous jatkuu joulukuun 19. päivään saakka.