YK: Prosentti maailman väestöstä elää paossa kodeistaan

7:40img
Uusi pakolaiskriisi uhkaa - Onko Suomi valmis? (8.3.2020)
Julkaistu 18.06.2020 08:12

MTV UUTISET - STT

Kaksi kolmasosaa paenneista on kotoisin vain viidestä valtiosta.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan noin 80 miljoonaa ihmistä eli viime vuoden lopulla jossain muualla kuin kotonaan paossa väkivaltaa, vainoa tai yleisen järjestyksen romahtamista. Määrä vastaa noin yhtä prosenttia koko maapallon väestömäärästä, järjestö toteaa vuosiraportissaan.

Pakoon lähteneiden lukumäärä on kasvanut vuoden takaisesta vajaalla 10 miljoonalla.

YK:n tilastoon sisältyvät kotimaastaan paenneiden pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden lisäksi myös maiden sisäisen pakolaiset. Näistä viimeksi mainittuja on selvästi eniten, yli 45 miljoonaa.

Kotimaan rajojen yli paenneista valtaosa, lähes kolme neljäsosaa, ei ole edennyt naapurimaata pidemmälle. Esimerkkejä tästä ovat muun muassa miljoonien syyrialaispakolaisten tilapäinen kotimaa Turkki sekä Venezuelasta paenneiden tärkein kohdemaa Kolumbia. Viiden suurimman vastaanottajamaan joukossa poikkeuksen rajanaapuruussäännöstä tekee vain Saksa.

Syyria ja Venezuela ovat pakenemaan joutuneiden merkittävimpiä lähtömaita. Yhdessä Afganistanin, Myanmarin (aiemmin Burma) ja Etelä-Sudanin kanssa nämä viisi maata vastaavat 68 prosentista maailman kaikista pakolaisista.

Pakolaisuudesta on tullut pysyvämpää

UNHCR:n mukaan Venezuelasta on paennut ulkomaille noin 4,5 miljoonaa ihmistä, joista vain alle miljoona luokitellaan pakolaisiksi tai turvapaikanhakijoiksi. Global Trends -raporttiin onkin luotu kokonaan uusi 3,5 miljoonan ihmisen luokka "ulkomaille siirtyneet venezuelalaiset". Myös he ovat UNHCR:n mukaan suojelun ja avun tarpeessa vaihtelevista tilanteistaan huolimatta.

Sisäinen tai ulkoinen pakolaisuus keskittyy maailmassa voimakkaasti köyhiin tai kehittyviin maihin, joista löytyy yli neljä viidesosaa kaikista pakenemaan joutuneista. Lisäksi pakenijoiden joukko on huomattavan nuorta, noin 40 prosenttia heistä on alaikäisiä.

Pakolaisuudesta on kehittynyt yhä pitkäkestoisempi tilanne. UNHCR:n vielä 1990-luvulla noin 15 miljoonaa pakolaista kykeni palaamaan kotiinsa, 2000-luvulla vajaat 10 miljoonaa ja viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana enää noin 4 miljoonaa. Samalla muiden maiden halu antaa paenneille pysyvä uusi kotipaikka on vähentynyt.

Edellä mainittu kehitys selittää osaltaan sitä, miksi UNHCR:n tilastojen mukaan paossa olevien kokonaismäärä maailmassa on kaksinkertaistunut noin 40 miljoonasta vuonna 2010 nykyiseen 79,5 miljoonaan.

– Pakon edessä tapahtunut muuttaminen ei ole nykyään vain huomattavasti yleisempää, mutta se ei myöskään ole enää lyhytaikainen ja tilapäinen ilmiö, arvioi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat