Uusien koronatapausten määrä vähenee Suomessa edelleen, mutta tartuntoja todetaan vielä paljon. Terveysviranomaiset havainnollistivat koronavirustilannekatsauksessa, kuinka korona leviää etenkin rokottamattomassa väestössä.
THL ja STM kertoivat jokaviikkoisessa koronaviruksen tilannekatsauksessaan, että koronaepidemiaa ei voi mitata enää samoilla tunnusluvuilla tai indikaattoreilla kuin ennen. Syy tähän on muun muassa koronarokotekattavuuden kasvu.
Koronavirustartunnat ovat kokonaisuudessaan olleet laskussa jo kolmen viikon ajan.
12 vuotta täyttäneestä väestöstä 82,4 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 61,3 prosenttia.
Lue myös: Rokotetahdin hidastuminen sai THL:n siirtämään taas maalia: Rokotekattavuus saavutetaan lokakuun loppuun mennessä
Terveysviranomaiset muistuttavat edelleen rokotteen ottamisen tärkeydestä. Tällä hetkellä tehohoitopotilaista 44 prosenttia on alle 60-vuotiaita.
– Noin joka 7. potilas on tällä hetkellä covid-potilas.
– Silloin, tauti kohdalle osuu, se voi olla erittäinkin vakava, Liisa-Maria Voipio-Pulkki kommentoi tilaisuudessa.
Koronataudin ilmaantuvuusluvun erot puhuvat karua kieltä siitä, miten koronatauti leviää rokottamattomien keskuudessa.
Kuten kuvasta näkyy, punaisella, rokottamattomien koronataudin ilmaantuvuus on ollut valtava verrattuna rokottamattomiin. Graafissa kertaalleen rokotetut näkyvät sinisenä ja kahdesti rokotetut oranssilla.
– Kuvasta varsin selvästi näkyy, että rokottamattomien osalta ilmaantuvuudet ovat selvästi korkeita, THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoo.
Koronataudin ilmaantuvuus on ollut keskiarvollisesti rokottamattomien 10–40-vuotiaiden joukossa noin 400 tuntumassa.
Pahimmillaan ilmaantuvuus on ollut kesällä 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä yli 600.
Tilaisuudessa THL vetosi 20–40-vuotiaisiin, että he kävisivät hakemassa koronarokotteen. 1. rokoteannosten osalta näissä ikäryhmissä on vielä parantamisen varaa.
Lisäksi THL muistuttaa 2. rokotteen hakemisen tärkeydestä.
– Suosittelen ottamaan rokotteen, vaikka olisi tullut ensimmäisestä rokotteesta reaktioita, THL:n johtava siantuntija Mia Kontio sanoi tiedotustilaisuudessa.