Kaksi korkean turvatason poliisia on tehnyt itsemurhan hyvin lyhyen ajan sisällä. MTV Uutiset kertoo, mitä tapauksista tällä hetkellä tiedetään.
MTV:n tietojen mukaan kaksi poliisimiestä on tehnyt itsemurhan korkean turvatason työpaikallaan lyhyessä ajassa. Kumpikin surmasi itsensä ampumalla.
Lue aiheesta: MTV:n tiedot: Kaksi korkean turvatason poliisia tehnyt itsemurhan työtehtävässä – toinen presidentin virka-asunnolla Stubbin perheen ollessa kotona
Tavallisesti media ei itsemurhista uutisoi. Poliisiylijohtaja Ilkka Koskimäki toivoi perjantaina viestipalvelu X:ssä medialta hienotunteista asioiden käsittelyä, kuolleiden ja omaisten kunnioittamista ja faktoihin perustuvaa uutisointia.
MTV:n kotimaa- ja rikostoimituksen päällikön Tiia Palménin mukaan itsemurhista uutisoidaan nyt, koska tilanne on hyvin poikkeuksellinen.
– Tässä asiassa on erilainen yhteiskunnallinen merkitys, kun otetaan huomioon, missä nämä itsemurhat on tehty eli työpaikoilla ja että he ovat korkeassa virassa olevia poliiseja, Palmén perustelee.
Ampui itsensä pienessä varastohuoneessa
Ensimmäinen itsemurhista tapahtui 3. marraskuuta presidentti Alexander Stubbin virka-asunnolla Helsingin Munkkiniemessä.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb perheineen oli MTV:n tietojen mukaan kotona viettämässä viikonloppua, kun yksi hänen turvamiehistään ampui itsensä haulikolla talon kellaritiloissa sijaitsevassa pienessä, muutaman neliön kokoisessa varastohuoneessa työvuoronsa aikana. Presidenttiperhe oli ampumisen aikaan talon ylemmissä kerroksissa.
– Kyseinen turvamies oli ollut normaalisti työvuorossa. Hänen kollegansa sitten löysivät hänet, Palmén kertoi.
Presidenttiä informoitiin asiasta välittömästi. Stubb piti heti seuraavan viikon alussa Presidentinlinnassa tapauksen johdosta keskustelutilaisuuden koko henkilökunnalle.
– Stubb oli tietenkin ollut syvästi järkyttynyt ja ottanut osaa suruun.
Itsemurhat työpaikoilla
Toinen poliisin virkapaikalla tapahtunut itsemurha oli tämän viikon tiistaina.
Palménin mukaan se tapahtui koko poliisihallinnon korkeimmassa johdossa, Poliisihallituksessa Espoon Otaniemessä.
– Itsemurha tapahtui työhuoneessa kello 7.30 ja siinäkin tapauksessa työkaverit löysivät miehen.
Se, mikä tapauksissa on Palménin mielestä yllättävää on, että nämä molemmat itsemurhat on tehty työpaikalla.
– Viime syksynä uutisoimme Rikospaikassa myös Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella työskennelleestä poliisista, joka teki itsemurhan liittyen omiin henkilökohtaisiin ongelmiin, mutta hän ei tehnyt sitä työpaikalla. On yllättävää, että tullaan tekemään itsemurha työpaikalle näin näkyvissä viroissa, Palmén pohti.
Apua itsetuhoisuuteen on saatavilla
Suurin osa itsetuhoisista henkilöistä kertoi tai vihjaili itsemurha-ajatuksistaan ennen itsemurhaa. Ne on syytä ottaa vakavasti, sillä oikealla hetkellä tarjottu henkinen tuki voi estää itsemurhan.
MIELI ry tarjoaa apua:
- Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.
- Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille
- Voit varata keskusteluajan kriisityöntekijälle oman alueesi kriisikeskukselle tai etävastaanotolle, jos tarvitset keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa.
- Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin tai saada henkilökohtaisen tukihenkilön.
- Itsemurhien ehkäisykeskukset antavat tukea itsemurhaa yrittäneille, mutta myös heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille.