Itsemurhan tekopaikkaa ei valikoida sattumalta: "Se sisältää yleensä vahvan viestin"

0702 työpaikka itsemurha
Mikä saa ihmisen valitsemaan työpaikan itsemurhapaikakseen? MTV kysyi sitä asiantuntijoilta.MTV / Adobe Stock
Julkaistu 07.02.2025 18:03
Toimittajan kuva
Rebekka Härkönen

rebekka.harkonen@mtv.fi

MTV kysyi oikeuspsykologian asiantuntijoilta, onko itsemurhan tekopaikalla merkitystä. 

MTV uutisoi tänään kahdesta tuoreesta tapauksesta, joissa korkean turvatason poliisi oli tehnyt itsemurhan omalla työpaikallaan. Tähän juttuun haastatellut asiantuntijat eivät ota kantaa kyseisiin tapauksiin vaan kommentoivat aihetta yleisellä tasolla.

Helsingin yliopistollisen sairaalan psykiatrisen linjajohtajan, oikeuspsykologi Jan-Henry Stenberg ei ollut edes kuullut kyseisistä tapauksista.

– Yleisellä tasolla totean, että itsemurhan tekopaikan valinta hyvin merkityksellinen prosessi, joka ei synny lähes koskaan sattumalta ja se sisältää yleensä vahvan viestin, Stenberg sanoo MTV:lle.

Miksi ihminen valitsee sitten itsemurhapaikaksi oman työpaikkansa? Oikeuspsykologi Pia Puolakka kertoo, että asiaa on tutkittu varsin vähän.

Löysin muutaman artikkelin pohjoisamerikkalaisesta tutkimuksesta. Näissä tutkimuksissa on löydetty tiettyjä yhdistäviä tekijöitä tapauksissa, joissa henkilö teki itsemurhan työpaikalla, Puolakka sanoo.

Yksi yhdistävä piirre oli työn luonne. Riskiammatteja ovat korkean stressitason ammatit, joissa ihminen kohtaa työn kautta henkisesti paineisia ja raskaita tilanteita.

Muiden muassa suojelualan ammateissa ja lain toimeenpanotehtävissä työskentelevillä, kuten poliiseilla, oli tavallista suurempi riski tehdä itsemurha työpaikalla.

Lue myös: Sisäministeri Rantanen kommentoi poliisin itsemurhia MTV:lle

Poliisin itsemurha Stubbin asunnolla: Presidentin kansliasta ytimekäs kommentti

Työpaikoille vastuuta

Puolakka muistuttaa, että joillakin ihmisillä työ on hyvin keskeinen osa omaa identiteettiä. Tällöin työssä tapahtuvat negatiiviset asiat vaikuttavat ihmiseen vielä tavallista enemmän. 

Henkilökohtaisen ja työelämän välisten rajojen sekoittuminen, työongelmat valuvat henkilökohtaiseen elämään ja vastaavasti henkilökohtaisen elämän ongelmat valuvat työhön, ovat yksi riskitekijä, Puolakka sanoo.

Puolakan mukaan työn ja henkilökohtaisen elämän väliseen tasapainoon olisikin syytä kiinnittää huomiota. Työpaikoilla on hyvä osata tunnistaa tilanteita, joissa työntekijä kaipaa psyykkistä tukea.

Raskaat kokemukset varsinkin käsittelemättöminä voivat johtaa mielenterveyden ongelmiin kuten masennukseen, ahdistukseen ja post-traumaattiseen oireiluun. Ihmiset ovat erilaisia siinä, millainen kynnys heillä on mahdollisesti hakea apua tällaisissa tilanteissa, Puolakka selvittää.

Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Poliisissa tapahtuu asioita, joita ei vain saisi tapahtua

Itsemurha on tragedia

Joissakin ammateissa työpaikalla on myös helpompi pääsy välineisiin, joilla itsemurha on mahdollista toteuttaa.

– On pääsy esimerkiksi aseisiin tai lääkkeisiin. Yhden hypoteesin mukaan joku voi tehdä itsemurhan työpaikalla sen takia, että haluaa suojella esimerkiksi perheenjäseniään, jolloin perheenjäsenet eivät ole ne, jotka menehtyneen läheisen löytävät, Puolakka sanoo.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että jokainen itsemurha on tragedia, jonka taustalla on moninaisia yksilöllisiä tekijöitä sekä erilaisten tekijöiden yhdistelmiä.

Kokonaisuutena taustalla on elämän kriisiytyminen - yhdestä tai useammasta syystä, joten sekä henkilökohtaiseen että työelämään liittyvät tekijät voivat omalta osaltaan vaikuttaa itsemurhien taustalla. Keskimäärin itsemurhat ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Apua itsetuhoisuuteen on saatavilla

Suurin osa itsetuhoisista henkilöistä kertoi tai vihjaili itsemurha-ajatuksistaan ennen itsemurhaa. Ne on syytä ottaa vakavasti, sillä oikealla hetkellä tarjottu henkinen tuki voi estää itsemurhan.

MIELI ry tarjoaa apua:

  • Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. 
  • Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille
  • Voit varata keskusteluajan kriisityöntekijälle oman alueesi kriisikeskukselle tai etävastaanotolle, jos tarvitset keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa.
  • Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin tai saada henkilökohtaisen tukihenkilön. 
  • Itsemurhien ehkäisykeskukset antavat tukea itsemurhaa yrittäneille, mutta myös heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille.

Lue myös: Poliisin virka-aseet ovat valtion omaisuutta ja tarkassa kontrollissa: työpäivän jälkeen ase jää yleensä töihin

Tuoreimmat aiheesta

Itsemurha