"Yksi vakavimmista alaikäisiin liittyvistä rikosilmiöistä" – nuori saattaa tehdä ryöstön hetken mielijohteesta

varas
Shutterstock
Julkaistu 25.04.2018 09:18

Salla Laurila

Nuori saattaa tehdä ryöstön hetken mielijohteesta ja usein nuorilta puuttuu ymmärrys siitä, miten vakava rikos ryöstö on. Poliisin tiedotteen mukaan suuri osa alaikäisten tekemistä rikoksista on samojen henkilöiden tekemiä, Poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Helsingin poliisi kertoo, että noin kaksi kuukautta sitten perustettu Rikostutkintayksikön nuorisoryhmä on selvittänyt useita alle 18-vuotiaiden tekemiä rikoksia.

Selvitetyissä rikoksissa on useita eriasteisia ryöstöjä, joissa tekijä ja usein myös uhri ovat olleet alaikäisiä. Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Marko Forss kertoo Poliisin tiedotteessa, että alaikäiset saattavat tehdä ryöstön hetken mielijohteesta.

– Ryöstörikokset ovat yksi vakavimmista alaikäisiin liittyvistä rikosilmiöistä Helsingissä. Alaikäiset epäillyt eivät välttämättä edes hahmota teon vakavuutta.

Poliisi kertoo, että merkittävä osa nuorten tekemistä ryöstöistä tapahtuu Helsingissä. Poliisin mukaan alle 18-vuotiaiden tekemiä epäiltyjä ryöstöjä tulee poliisin tietoon valtakunnallisesti noin 250–350 vuosittain. 

Ryöstö on vakava rikos

Nuorisoryhmän selvittämissä rikoksissa ryöstösaaliiksi on saatu muun muassa käteistä ja puhelimia. Ryöstöt ovat tapahtuneet teräaseella, kaasuttamalla tai maahan kaatamalla ja potkimalla. Yleensä tekijöitä on useita.

– Ryöstörikosten vakavuudesta kertoo esimerkiksi se, että Helsingin poliisilaitoksen varsinaisen "ryöstöryhmän" tutkiman törkeän ryöstön 16-vuotias epäilty tuomittiin yli kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen, Forss kertoo.

Ryöstöstä määrättävä rangaistus on neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen vankeutta ja törkeästä ryöstöstä kahdesta kymmeneen vuotta. Ryöstön tunnusmerkistö täytyy, mikäli teon yhteydessä käytetään väkivaltaa tai uhataan väkivallalla.

– Tahdon korostaa, että jo väkivallalla uhkaaminen voi muuttaa rikosnimikkeen näpistyksestä tai varkaudesta ryöstöksi, Marko Forss painottaa.

Sivustaseuraajakin voi olla rikollinen

Poliisin mukaan suurin osa alaikäisten tekemistä rikoksista on tiettyjen henkilöiden toteuttamia. Poliisin mukaan nuorisoryhmä on jo nyt alkanut tunnistaa tiettyjä kaveriporukoita, joihin kuuluvat nuoret ovat syyllistyneet rikoksiin.

– Se helpottaa epäiltyjen tunnistamista. Käytännössä pieni osa nuorista tekee suuren osan alaikäisten tekemistä rikoksista. Sama pätee aikuistenkin kohdalla.

Poliisi muistuttaa, että nuoren kannattaa kertoa joutumisestaan rikoksen uhriksi, vaikka olisi itsekin tehnyt jotain kiellettyä. Poliisi antaa esimerkin tapauksesta, jossa nuori ei kertonut joutumisestaan rikoksen uhriksi, koska oli tapahtumahetkellä juonut alkoholia.

Lisäksi poliisi muistuttaa, että jos nuori on mukana ryhmässä, joka osallistuu ryöstöön, hänkin voi saada rangaistuksen, vaikka ei olisi ryöstöä tehnytkään. Myös sivustaseuraaja voi saada tuomion ryöstöstä. 

– Vanhempien kannattaa muistuttaa lapsia tästä ja kehottaa välttämään tilanteita sekä kertomaan luotettavalle aikuiselle, mikäli kaveriporukassa tehdään tai suunnitellaan rikoksia, Forss lopettaa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos